Sanatate

Despre Colesterol – este o substanţă produsă, în principal, de către ficat

Auzim adesea vorbindu-se despre colesterol si, cei mai multi dintre noi il asociem cu oamenii supraponderali si vedem o legatura directa intre greutatea in exces si colesterolul din organism. DE fapt, foarte multe persoane pot avea un nivel ridicat al colesterolului, fara sa aiba neaparat si probleme cu greutatea. Vom vedea in cele ce urmeaza ca este destul de greu de depistat aceasta problema in organism, pentru ca nu prezinta simptome care sa se vada cu ochiul liber. De aceea este necesar sa fiti la zi cu toate analizele.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanţă produsă, în principal, de către ficat. Auzim destul de des despre el, ca fiind un factor nociv pentru organismul nostru. De fapt, avem nevoie de colesterol pentru o bună funcţionare, întrucât corpul nostru îl foloseşte pentru construirea membranelor celulare, pentru secreţia unor hormoni (estrogenul, testosteronul, adrenalina), pentru producerea vitaminei D şi pentru o bună funcţionare a metabolismului, precum şi pentru o bună digestie şi absorbţia principalilor nutrienţi de care avem nevoie.  Într-adevăr, periculos pentru sănătatea noastră, este nivelul ridicat al colesterolului.

De ce este periculos colesterolul?

Atunci când în organismul nostru există un nivel ridicat de colesterol, devenim predispuşi către afecţiuni cardiace. Aceasta substanţă circulă în corpul nostru prin intermediul sângelui, cu ajutorul proteinelor, din combinarea colesterolului cu proteinele rezultând lipoproteinele. Acestea sunt de două feluri: benefice şi negative. Lipoproteinele negative(LDL) sunt cele care duc colesterolul din ficat, către celule. Acesta este cunoscut şi sub numele de „colesterol rău„. Lipoproteinele benefice (HDL) au rolul de a transporta colesterolul din celule înapoi către ficat, acolo unde este descompus. Acest colesterol mai este numit şi „colesterol bun”.

Atunci când sângele nostru transportă o cantitate mai mare de colesterol (LDL) decât cea normală, excesul se pierde pe drum, adică se depune pe pereţii arterelor. În timp, arterele devin tot mai rigide, mai strâmte, iar cantitatea de sânge care poate trece prin ele devine tot mai mică, ajungând chiar la blocare efectivă. Pentru că sângele este cel responsabil cu transportul oxigenului către inimă, în condiţiile în care acesta devine insuficient, vom resimţi dureri acute în piept şi există riscul de a suferi chiar un infarct. Mulţi oameni nu acordă o importanţă deosebită aflării nivelului colesterolului, mai ales că această afecţiune nu prezintă simptome vizibile. Vă sfătuim să vă faceţi frecvent analize şi să încercaţi să adoptaţi un stil de viaţă sănătos, pentru a menţine nivelul colesterolului în limite normale. Studiile sunt de-a dreptul ingrijoratoare si arata ca mai bine de jumatate dintre adulti au probleme cu colesterolul, fara ca ei sa fie constienti de acest lucru.

Cum putem tine sub control nivelul de colesterol?

Există o serie de factori care sunt în afara controlului nostru, dintre aceştia menţionăm vârsta şi ereditatea. Ne putem concentra, însă, asupra factorilor pe care îi putem controla:

  • dietă sănătoasă şi echilibrată, lipsită de grăsimi saturate. Intotdeauna un stil de viata sanatos inseamna buna functionare a corpului nostru
  • menţinerea greutăţii corporale în limite normale (persoanele supraponderale au, automat, un nivel mai mare al colesterolului)
  • activităţi fizice regulate , iar aici nu ne referim neaparat la sport de performanta. #0 de minute de miscare in fiecare zi sunt suficiente
  • reducerea cantităţii de alcool consumate
  • renunţarea la fumat ( anumite substanţe din ţigări împiedică transportul colesterolului bun prin vasele de sânge)

Atunci când adoptarea unui stil de viaţă sănătos nu este suficientă pentru menţinerea sub control a nivelului de colesterol, puteţi apela şi la tratament medicamentos, numai la recomandarea medicului.

No Responses

  1. Pingback: Laptele din soia in sarcina | Tocma august 12, 2022

Leave a Reply