Zi de zi

Ghid pentru port-bebe. Cum se poartă un bebeluș și care este cel mai bun sistem de purtare?

Port-bebe, marsupiu si rucsacul port-bebe sunt diferite tipuri de echipamente pentru transportul copilului la piept sau in spate.

Un port-bebe este un suport pentru bebelusi moale pe care il porti in fata. Unele se regleaza astfel incat, cel mic sa poata fi purtat pe spate sau pe sold.

Un marsupiu este o fasie de tesatura, de obicei, fixata pe umar si purtata in fata in diferite pozitii.

Ruscacul port bebe are, de obicei, rame rigide. Il porti doar pe spate. Este potrivit pentru copilasii mai mari care isi pot tine singuri capul. Este indicat sa intrebi medicul de familie daca bebelusul este suficient de mare pentru un astfel de rucsac.

Folosind unul dintre cele trei echipamente, vei avea mainile libere iar bebelusul se va bucura sa vada lumea de sus.

Daca vrei sa cumperi un port-bebe, verifica sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • Permite pozitionarea sanatoasa a soldului bebelusului.
  • Este sigur de utilizat.
  • Este confortabil de purtat.

Pozitionarea sanatoasa a soldului

Pozitionarea sanatoasa a soldului este importanta pentru dezvoltarea normala a soldului bebelusului si pentru reducerea riscului de displazie.

bebelus in un sistem de purtare confortabil

Un port-bebe trebuie sa permite soldurilor bebelusului sa se intinda, astfel incat picioarele lui sa-ti incalece corpul. Genunchii copilului trebuie sa fie intinsi, coapsele trebuie sa fie sustinute, iar soldurile indoite.

De unde pot cumpara sisteme de purtare de calitate?

Exista foarte multe locuri de unde poti cumpara un sistem de purtare a bebelusului de calitate. Daca esti intr-un oras ce nu are atat de mult acces la magazine de calitate, iti recomand sa cumperi online. Magazinul de copii bebecool inca nu a adus, insa promite ca va aduce pe piata cat poate de repede sisteme de purtare de calitate superioare, dorind sa revolutioneze aceasta industrie in Romania.

Echipamente sigure pentru transportul bebelusului

Urmatoarele sfaturi te pot ajuta sa alegi un echipament sigur:

  • Verifica daca echipamentul vine cu instructiuni scrise, vizuale sau video care sa-ti arate cum sa-l utilizezi in siguranta.
  • Ia-ti copilul cu tine cand mergi sa cumperi un sistem de purtare bebe. Roaga o persoana care lucreaza in magazin sa-ti arate cum sa pui corect copilul in el.
  • Copilul tau ar trebui sa-si poata misca bratele, capul si picioarele.
  • Verifica daca bebelusul poate vedea deasupra echipamentului si daca materialul nu ii taie privirea.
  • Asigura-te ca poti pune si scoate sistemul de purtare bebe fara ajutor. De asemenea, asigura-te ca pot incheia orice catarama, curea sau agrafa de una singura si ca poti regla ferm toate curelele cu o singura mana.

Sistem de purtare bebe confortabil

Cel mai bun mod de a gasi un sistem de purtare bebe confortabil este de a incerca diferite modele impreuna cu copilul. Daca partenerul tau si ceilalti care te vor ajuta sa ai grija de copil, vor folosi si ei acest echipament, gaseste unul care sa fie confortabil pentru toata lumea.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa alegi un port-bebe confortabil:

  • Cauta bretele mari, caputsite cu material moale care sa-ti traverseze spatele. De asemenea un port-bebe confortabil trebuie sa aiba si o curea lata in talie. Aceste curele te vor ajuta sa distribui in mod egal greutatea bebelusului si sa mentii o animita presiune pe umeri. De asemenea, curele vor preveni mutarea echipamentului dintr-o parte in alta.
  • Asigura-te ca sistemul de purtare bebe este potrivit pentu diferite anotimpuri si nu incalzeste foarte mult copilul in lunile calde.
  • Daca intentionezi sa folosesti un sistem de purtare bebe chiar si atunci cand copilul creste, cauta un echipament pe care il poti schimba, astfel incat copilul tau sa poata privi inainte cand este pus in el.
  • Nu mai folosi sistemul de purtare daca simti ca bebelusul este prea greu. Verifica instructiunile pentru a verifica greutatea maxima pe care o poate suporta echipamentul pe care tu il folosesti.

Aceste echipamente nu sunt recomandate pentru bebelusii sub 4 luni sau pentru cei care nu isi pot tine singuri capul, deoarece riscul de a-si rani gatul este foarte mare.

Foloseste in siguranta sistemul de purtare bebe

siguranta sistemelor de purtare

Iata cum sa iti protejezi copilul si sa folosesti echipamentul in siguranta sfaturi generale:

  • Citeste etichetele pentru inaltime si greutate si foloseste suportul potrivit pentru marimea bebelusului.
  • Strange curelele inainte de a pune copilul in sistemul de purtare, apoi securizeaza-le.
  • Asigura-te ca poti ajusta toate curelele cu o singura mana.
  • Incearca sa-ti faci un obicei din a verifica daca toata curelele sunt sigure si nu sunt deteriorate inainte de a pune copilul in sistemul de purtare bebe. Daca exista curele sau catarame deteriorate, mergi cu echipamentul inapoi la magazinul de unde l-ai cumparat.
  • Roaga pe cineva sa te ajute sa pui bebelusul in sistemul de purtate pana te obisnuiesti sa o faci singura.

Folosirea sistemelor de purtare bebe – sfaturi generale:

  • Poarta incaltaminte confortabila in care iti este usor sa mergi si fii atenta la suprafetele accidentate pe care va trebui sa pasesti.
  • Evita sa folosesti sistemul de purtare bebe pe vremea calda, deoarece caldura corpului si echipamentul vor creste temperatura bebelusului. In zilele calduroase, poti utiliza un carucior.
  • Tine-te de ceva stabil – cum ar fi un stalp – daca te apleci in timp ce porti sistemul de purtare bebe.
  • Daca gatesti, nu-ti pune copilul intr-un sistem frontal, deoarece riscul de a-l rani este foarte mare.

Marsupiu – evita riscul de sufocare

Bebelusii risca sa se sufoce daca nu sunt pusi corect intr-un marsupiu. Acest lucru se intampla, deoarece bebelusii nu se pot misca daca sunt intr-o pozitie periculoasa care le blocheaza caile respiratorii.

Aceste reguli te vor ajuta sa-ti amintesti care este pozitia sigura pentru un bebelus in marsupiu:

  • Marsupiul trebuie sa fie strans, iar copilul pozitionat vertical. O tesatura slabita l-ar putea face pe copil sa cada in jos, restrictionandu-i astfel respiratia.
  • Trebuie sa poti vedea tot timpul fata copilului cand te uiti in jos. Asigura-te ca fata, nasul si gura bebelusului raman neacoperite de marsupiu.
  • Copilul ar trebui sa fie suficient de aproape de barbia ta, astfel incat daca iti inclini capul sa-i poti saruta usor fruntea.
  • Asigura-te ca barbia copilului este in sus, departe de corp. Bebelusul nu trebuie sa stea cu barbia in piept, deoarece acest lucru ii poate restrictiona respiratia. Verifica in mod regulat copilul.
  • Spatele copilului trebie sa stea intr-o pozitie naturala, cu brutica si pieptul spre corpul tau. Cand te apeci, sustine-ti copilul punand o mana pe spatele lui.

Leave a Reply