Tehnologie

Cum functioneaza tehnologia blockchain: completare

Zilele trecute v-am vorbit despre tehnologia blockchain si am uitat sa specific o chestie foarte importanta:

Protocolul de serviciu al retelei

Un om mai realist ar putea pune sub semnul intrebarii experimentul de gandire cu copacul care cade in padure, punand urmatoarea intrebare: De ce ar exista un milion de computere cu camere asteptand sa inregistreze daca un copac a  cazut sau nu ? Cu alte cuvinte, cum atragi mai multa putere de computerizare pentru a servi reteaua si a o face mai sigura ?

Pentru sisteme blockchain deschise si publice, acest lucru implica mineritul. Mineritul e construit pe o abordare unica a unei intrebari antice a economiei- tragedia comunelor.

In cazul blockchain, oferind puterea de procesare a computerului tau pentru a servi reteaua, exista o recompensa disponibila pentru unul dintre computere. Interesul personal al unei persosane este folosit pentru a ajuta a servirea nevoilor publice.

1In cazul monedei bitcoin, scopul protocolului sau este de a elimina posibilitatea ca aceeasi moneda bitcoin este folosita in tranzactiii separate in acelasi timp, intr-un asemenea mod ca acest lucru sa fie greu de detectat. Acesta e modul in care moneda bitcoin incearca sa actioneze ca aurul, ca forma de proprietate. Monedele bitcoin si unitatile lor de baza (satoshi) trebuie sa fie unice pentru a fi detinute si a avea valoare. Pentru a realiza acest lucru, nodurile care servesc reteaua creeaza si mentin o istorie a tranzactiilor pentru fiecare moneda bitcoin lucrand pentru a rezolva probleme matematice de “dovada de lucru”.

Ei practic voteaza cu puterea lor CPU, exprimandu-si acordul in privinta unor blocuri noi sau respingand blocuri invalide. Cand o majoritate a minerilor ajung la aceeasi concluzie, ei adauga un nou block in lant (“chain”). Acest block are o anumita data si poate, de asemenea, sa contina date utile si mesaje.

Tipul, suma si verificarea pot fi diferite pentru fiecare blockchain. Este o problema de protocol a fiecarui blockchain- sau regulile privind ce este si ce nu este o tranzactie valida sau crearea valida a unui nou block. Procesul de verificare poate fi adaptat pentru fiecare blockchain in parte. Orice reguli si motivatii necesare pot fi create atunci cand destule noduri ajung la un consens in privinta modului in care tranzactiile trebuie sa fie verificate.

Este o situatie care depinde de gusturi si oamenii abia incep sa experimenteze.

Noi suntem momentan intr-o perioada de de dezvoltare a sistemelor de blockchain, unde multe astfel de experimente sunt efectuate. Singura concluzie care a fost trasa pana in momentul de fata este faptul ca noi inca nu am inteles complet dexteritatea protocoalelor din sistemul blockchain.

 

Leave a Reply