Un accesoriu foarte variat şi foarte la modă în zilele noastre, au fost descoperite acum 5.000 de ani. La început erau cotate ca fiind un accesoriu dur, specific masculin, purtate în special de călăreţi şi soldaţi. În aceste munci grele, cizma oferea, pe lângă protecţie împotriva frigului şi o oarecare siguranţă a gleznei. De la această „epocă antică, medievală” cum o numim noi astăzi s-a ajuns la o gamă foarte variată de cizme, accesoriu la modă, purtat şi îndrăgit de femeia zilelor noastre chiar şi în anotimpul cald.
Chiar dacă ne aflăm la sfârşit de februarie şi iarna este pe sfârşite, trebuie ţinut seama de faptul că şi comercianţii rămaşi cu marfa din sezon doresc s-o vândă pentru a face loc noii colecţii de primăvară-vară, fapt pentru care sunt dispuşi s-o ofere spre vânzare la un preţ cu 50-70% mai mic. Aşadar este momentul să ne gândim cu ce ne vom încălţa iarna viitoare. E incomod să na aprovizionăm de pe acum cu articole de iarnă, în condiţiile în care marea majoritate dintre noi trăi la bloc, iar spaţiul de depozitare într-un apartament de bloc este destul de redus. Chiar şi în aceste condiţii unii dintre noi, mai mult sau mai puţin voluntar o facem. Poate ne vedem cizmele pe care le-am purtat anul acesta uzate sau poate le avem de câteva sezoane şi ne dorim ca pe iarna viitoare să deţinem o pereche de încălţăminte noi, sau probabil involuntar, auzind de la prieteni, cunoscuţi că un anumit magazin oferă reduceri de sezon şi din curiozitate mergem să vedem despre ce este vorba.
La achiziţionarea de îmbrăcăminte în general şi la cizme în particular, oamenii se împart în două categorii: prima categorie preferă accesoriile mai ieftine, de o calitate mai mediocră pe care să le poarte un singur sezon. Cea de-a doua categorie preferă hainele mai scumpe, de o calitate superioară pe care să le poată purta mai multe sezoane. Daca la bărbaţi în achiziţionarea unui articol de încălţământă lucrurile stau sunt mai facile, la femei se complică puţin, aici apărând mai multe categorii de cizme:
- Cizme scurte merg foarte bine a fi asortate unei îmbrăcăminte casual, o pereche de blugi, pantaloni de catifea. După părerea mea necesită ca pantalonii la care le asortezi să fie mai largi, astfel încât să poate fi scoşi peste cizmă. Merg foarte bine a fi purtate la activităţile zilnice, mers la serviciu, şcoală oraş, activităţi sportive;
- Cizme lungi dau o tentă mai de elegant putând fi asortate foarte uşor cu o pereche de colanţi, fuste rochiţe mai elegante dând o tentă mai elegantă, mai formală. Adesea sunt folosite ca accesoriu de vestimentaţie atunci când avem o întâlnire mai formală; o şedinţă, conferinţă, dezbatere publică; activităţi care cer o oarecare ţinută dând o tentă formală, de sobrietate;
- Cizme cu toc fac parte tot din categoria cizmelor elegante, doar că acest tip de cizme sunt folosite mai rar deoarece prezintă nesiguranţa în condiţii meteo nefavorabile, pe zăpadă, gheaţă;
- Cizme fără toc comparativ cu cizmele cu toc, cele fără toc prezintă avantajul de-a putea fi folosite şi pe condiţii meteo mai puţin favorabile – gheaţă, zăpadă, prezentând o siguranţă a mersului în astfel de condiţii,
- Cizme cu blăniţă sunt preferatele majorităţii femeilor pe timp de ger, blăniţă fiind cea care asigură un oarecare confort termic. Chiar dacă nu sunt din piele, după părerea mea conferă şi o oarecare eleganţă.
- Cizme de piele deşi pot părea mai scumpe reprezintă cea mai căutată categorie de cizme. Sunt mai rezistente la umezeală, nu lasă apa să pătrundă, iar în anotimpul rece aceasta este caracteristica de baza al oricărui accesoriu de încălţăminte. Conferă şi o oarecare tentă de eleganţă, pielea întotdeauna în cultura românească a reprezentat eleganţă şi rafinament.
- Cizmele cu fermoar sunt mai uşor de încălţat, de descălțat, fiind preferate de doamnele mai în vârstă şi de persoanele cu dizabilităţi ale căror capacitate de manipulare a încălţămintei este mai redusă.
- Cizmele fără fermoar sunt adesea preferatele domnişoarelor şi doamnelor tinere. Plimbându-te prin magazine tot mai multe cizme fără fermoar vei găsi, acest tip de cizmă fiind mai uşor de achiziţionat. Pe lângă dezavantajul că este mai greu de încălţat decât una fără fermoar, oferă avantajul unui accesoriu în minus; de multe ori în cazul cizmelor cu fermoar dacă s-a defectat fermoarul aruncăm cizmele.
Ce trebuie să ştim când alegem o pereche de cizme
Prima categorie cupă care ne alegem orice accesoriu de îmbrăcăminte este reprezentată de mărime. Este cunoscut faptul că o încălţământă care te strânge sau în care îţi „dansează” piciorul nu-ţi va oferi confortul termic de care ai nevoie în timpul sezonului rece. Dacă ştii că ai probleme cu picioarele, ai un calapod dificil, fie picior lat şi scurt, fie picior lung şi îngust.
După mărime, aspectul general al cizmei este cel care are un rol covârşitor în alegerea sau nu a unui astfel de accesoriu de încălţat. Aici iar avem mai multe categorii:
- Cizmele lucioase (de lac) reprezintă cea mai elegantă categorie de cizme, putând fi purtate la ocazii speciale, gen nunţi, botezuri, aniversări, interviuri, şedinţe importante;
- Cizmele weatherproof au un aspect de gheată, îngrijirea lor făcându-se nu cu cremă ci cu un spray special pentru tratarea împotriva pătrunderii apei. Sunt adesea preferatele atunci când vine vorba de activităţi recreative şi sporturi de iarnă, fiind mai puţin utilizate în alte împrejurări, datorită aspectului „ciobănesc” pe care unele tinere consideră că-l oferă. Prezintă avantajul de a putea fi spălate şi în maşina de spălat.
- Cizmele cu şiret ornamental în ultimii ani au apărut sunt tot mai la modă şi căutate cizmele cu şiret ornamental. Ele sunt de tip cassual, foarte comode, având talpa aplatizată, ideale pentru activităţile sportive, sporturi de iarnă, schi, dar se potrivesc foarte bine şi activităţilor cotidiene: mers la serviciu, şcoală, deoarece nu au o tentă foarte sportivă, dar nici una foarte elegantă, putând fi asortate aproape oricărei tip de îmbrăcăminte.