Sanatate

Alergii alimentare, respiratorii si cutanate

Ce este alergia?

Reacţie anormală, excesivă a sistemului imunitar, alergiile pot fi alimentare (principalii responsabili fiind oul, alunele sau laptele de vacă), respiratorii (75% din alergiile respiratorii se datorează acarienilor) sau cutanate ( apar adesea în urma contactului cu parfum, nichel sau conservanţi).

Alergia se manifestă diferit, în funcţie de originea sa sau în funcţie de individ: edem, iritaţii, rinită, astm, conjunctivită. Oricum ar fi, alergia bulversează obiceiurile de zi cu zi a persoanei afectate.

În domeniul alimentar este bine să facem diferenţa între alergie şi intoleranţa alimentară. Dacă intoleranţa poate provoca simptome destul de asemănătoare cu simptomele alergiei alimentare, ea afectează metabolismul, nu sistemul imunitar.

În cazul unei intoleranţe alimentare corpul nu este capabil să digere anumite tipuri de alimente deoarece enzima necesară digestiei este absentă sau inactivă. Simptomele sunt deci în principal de ordin digestiv.

Alergiile şi intoleranţele alimentare cele mai răspândite

4 mari cereale, precum şi derivatele acestora, conţin gluten (amestec de proteine combinat cu amidon): grâu, ovăz, orz şi secară. La o persoană cu intoleranţă la gluten, ingestia de gluten va provoca pagube la nivelul intestinului subţire şi va deteriora sistemul de asimilare al alimentelor. Simptomele se traduc în general prin diaree cronică care provoacă slăbire, denutriţie şi oboseală.

Alergia la alune

Alergia la alune se manifestă cel mai adesea printr-o dermatită atopică existând şi riscul de şoc anafilaftic (reacţie alergică severă şi rapidă în cursul căreia organismul reacţionează împotriva lui însuşi). Tratamentul preventiv se bazează pe evicţiunea alunelor şi a tuturor produselor care pot conţine alune.

Alergia la proteinele din lapte de vacă

Această alergie este prima alergie apărută la sugar. Este una dintre alergiile alimentare cele mai frecvente dar şi cea mai greu de diagnosticat la sugar. Alergia la proteinele din lapte de vacă se manifestă prin dureri abdominale, constipaţie severă sau din contră, diaree acută, eczemă, rinită sau reflux gastro-esofagian.

Odată diagnosticul confirmat, este suficientă instaurarea unui regim fără proteine din lapte de vacă. Aceasta este o alergie care nu trebuie confundată cu intoleranţa la lactoză care se manifestă în urma unei deficienţe de lactază, o enzimă prezentă în intestinul subţire, care permite digestia lactozei. Aceasta provoacă flatulenţe, dureri şi diaree.

Alergia cutanată

Principalele manifestări ale alergiei cutanate sunt:

  • Urticaria sau edemul Quincke care este o reacţie gravă
  • Eczemă cu dermatită atopică
  • Alergenii responsabili pentru apariţia alergiilor cutanate sunt: blana animalelor, alimentele sau medicamentele. Ca în toate cazurile de alergii cea mai bună modalitate de a evita o nouă reacţie este evicţiunea alergenului.

Alergia respiratorie

Simptomele alergiei respiratorii sunt: secreţii nazale abundente, mâncărimi şi usturimi în gât, înroşirea şi lăcrimarea ochilor, strănuturi, tuse seacă.

Alergiile respiratorii sunt de mai multe feluri: rinite, astm bronşic, rinosinuzite. Acestea se pot manifesta zilnic sau sezonier, în funcţie de prezenţa alergenului care le provoacă. Cei mai frecvenţi alergeni respiratori sunt: mucegaiul, polenul, acarienii din praful din casă, părul animalelor de companie.

Leave a Reply