Sanatate

Fructele oleaginoase – Când Trebuie Consumate?

„Perfecte pentru o mică gustare, pentru a garnisi felurile de mâncare pe care le pregătim, sau pentru a ne potoli foamea atunci când suntem la muncă, fructele oleaginoase (migdala, fisticul, nuca, aluna, arahida, seminţele de pin), fac parte din viaţa noastră zilnică şi le iubim.

Da, dar atenţie! Înainte de a le putea găti şi mai ales înainte de a le degusta, aruncaţi un ochi peste acest articol pentru a le cunoaşte mai bine şi pentru a le consuma cât mai corect.

Fructele oleaginoase sunt prevăzute cu o coajă si poarta numele de „oleaginoase” deoarece contin uleiuri care se si pot extrage din ele. Intră în această categorie arahidele, castanele, nucile (de Brazilia, Pecan, Cajou sau Macadamia), seminţele de pin sau fisticul.

De consumat « aproape » fără moderaţie

Datorită faptului că fructele oleaginoase au un conţinut bogat de calorii, acestea nu sunt foarte bine văzute. Insa se recomandă consumul lor deoarece sunt foarte bogate în vitamine şi în minerale.

Cu siguranţă că ar trebui să le consumaţi cu moderaţie, un consum regulat având un aport important de potasiu, fosofor, magneziu, calciu, fier, vitaminele E, acizi graşi nesaturaţi. Faceţi o mare greşeală dacă vă privaţi de aceste minunate fructe, trebuie pur și simplu să aveți grijă la cantitate.

Cum rămâne cu sănătatea?

Veritabile concentrate de energie (în medie 600 kcal pentru 100 de grame), fructele cu coajă sunt recomandate în cazul în care depuneţi un efort fizic de lungă durată, cum ar fi drumeţiile, schiatul, ciclismul sau tenisul.

Fructele oleaginoase au un rol foarte important în reducerea riscului apariţiei bolilor cardiovasculare grație grăsimilor mononesaturate conținute. Fructele sunt de asemenea surse excelente de vitamine, fibre, acizi grasi esențiali şi au nişte virtuţi preventive în cazul artritei sau a altor boli inflamatorii (spre exemplu, migdalele conțin 24mg vitamine E și 7g fibre la 100g).

Cum le consumăm

Cel mai simplu răspuns: le consumăm direct, ca pe niște snacksuri! Fructele oleaginoase conferă un aport important de nutrienți mai ales dacă sunt consumate crude, iar cel mai simplu mod în care opot fi consumate este sub forma de mix de semințe: amestecați cantități egale de nuci caju, migdale crude, nuci si fistic, și eventual semințe de floarea soarelui sau semințe de susan, puneți într-o punguță sau cutie și luați mixul cu voi la servici și uitați de vendomatul cu gustări nesănătoase.

Oleaginoasele pot de asemenea fi adăugate în mâncărurile gătite (de exemplu, pui cu nuci caju si sos de soia pentru un răsfăț asiatic) sau în salate (de exemplu, salată de rucola si amestec de semințe). La capitolul acesta, imaginația este limita!

Leave a Reply