Zi de zi

Managementul furiei intre exprimare si reprimare

Sentimentele de bucurie sau furie, afectiune sau ura, exista in cazul fiecarei persoane sanatoase emotional. Manifestarea acestor sentimente insa ne poate dauna atat in relatiile sociale cat si cand vine vorba de starea noastra de sanatate.

Haideti sa vedem care sunt metodele sanatoase de abordare a starilor de furie.

Reprimarea

Reprimarea te salveaza pe moment de interactiuni violente si gesturi care te pot rani, insa pe termen lung se poate dovedi periculoasa: reprimarea furiei afecteaza oxigenarea creierului si duce la cresterea tensiunii si chiar creste riscul de a face atac de cord.

Conform unui studiu realizat in Spania la Universitatea Valencia pe un esantion de 30 de barbati carora li s-a indus starea de furie, starea organismului se modifica in timpul manifestarii furiei, de la activitatea cerebrala si bataile inimii crescute la nivelul testosteronului crescut in organism. In cadrul studiului s-a observat faptul ca functiile organismului revin la normal de indata ce starea de furie trece.

Furia reprimata duce la acumularea de sentimente negative si frustrari, la un moment dat in viitor urmand sa rabufnesti, sa explodezi, sa manifesti violent o furie aparent inexplicabila pentru acel moment sau sa devii furioasa in momente nepotrivite. Consilierea psihologica si introspectia te ajuta insa sa gestionezi mai bine situatiile prin identificarea cauzelor reale ale furiei, intelegerea lor si analizarea lor in scopul solutionarii rationale si pasnice.

Exprimarea

Furia te poate face sa iti pierzi autocontrolul, iar acest lucru se poate manifesta prin exprimarea unor afirmatii care ii ranesc pe cei din jur si chiar prin actiuni violente fizic care te pot rani pe tine sau pe cei din jur. Daca ti se intampla frecvent sa te enervezi fara motivatii care gandite calm si la rece sa aiba vreun sens, este timpul sa pui piciorul in prag si sa nu mai lasi furia sa-ti controleze viata pentru ca consecintele pot fi dureroase.

Poti invata cateva tehnici simple de meditatie si relaxare, poti inspira si respira adanc atunci cand simti ca-ti creste tensiunea sau poti numara in gand pana la 10 si inapoi. De asemenea, poti apela la un pahar cu apa pentru ca hidratarea ajuta la calmarea furiei sau la ceva dulce pentru ca dulciurile determina productia de serotonina care iti va induce o stare de bine.

Exploatarea

Furia se poate defini ca sentiment al neputintei: prin furie ne manifestam nemultumirea si ne asteptam ca altcineva sa rezolve situatia care ne nemultumeste. Fiecare dintre noi experimenteaza astfel de sentimente si este bine sa le exprimam, insa cu grija: poti chiar apela la o metoda care s-ar putea sa te faca sa razi, si anume sa-ti imaginezi de exemplu persoana care te-a scos din minti intr-o situatie amuzanta.

De asemenea, putem alege ca, in momentul in care ne infuriem din cauza unei situatii careia nu ii gasim solutia sau care ni se pare nedreapta, sa ne canalizam energia pe care o starneste furia pentru a gasi solutii si rezolvari: aceasta este o metoda sanatoasa si pozitiva de exploatare si manifestare a furiei.

Si in final, va mai facem o sugestie de management al furiei, idee pe care ne-o ofera Jack Nicholson in filmul „”Anger Management””: cantati!

Leave a Reply