Ca si vitaminele, mineralele ajuta organismul sa se dezvolte si sa ramana sanatos. Organismul foloseste mineralele pentru a efectua foarte multe functii importante – de la construirea oaselor si prevenirea osteoporozei la transmiterea impulsurilor nervoase. Anumite minerale sunt folosite chiar la producerea de hormoni sau la mentinerea unui ritm cardiac normal.
Nutritionistii clasifica mineralele in 2 categorii: macroelemente si oligoelemente.
Macroelementele sunt minerale de care organismul are nevoie in cantitati mari pentru a-si desfasura activitatea, iar oligoelementele sunt necesare in cantitati foarte mici dar sunt la fel de importante ca macroelementele si nu trebuie neglijate.
Organismul poate depozita cantitati mici de minerale, dar pentru a compensa consumul zilnic trebuie sa consumati alimente ce le contin.
Pentru a intelege rolul fiecarui mineral si importanta acestora va vom prezenta pe scurt cele mai importante oligoelemente si macroelemente.
Calciu
Este un mineral foarte important ce se gaseste in cantitati foarte mari in organism si care este folosit ca material de baza pentru dezvoltarea scheletului si dintilor. Este foarte important si pentru buna functionare a sistemului nervos si a muschilor. Se gaseste in cantitati mari in produsele lactate. Lipsa acestuia din alimentatie duce la osteoporoza si la spasme musculare.
Fier
Organismul are nevoie de cantitati mici de fier pentru a produce globulele rosii, necesare in oxigenarea celulelor si tesuturilor. Fierul este si o componenta importanta a enzimelor, compusi ce influenteaza foarte multe procese metabolice. Cele mai importante surse de fier sun leguminoasele, pestele si scoicile. Lipsa acestuia poate produce anemie si alte dezechilibre metabolice.
Iod
Un mineral foarte important ce este folosit pentru producerea hormonilor tiroidieni. In cantitati mari poate fi daunator pentru persoanele ce sufera de boala tiroidiana autoimuna. Cele mai importante surse de iod sunt legumele, carnea de peste si in mod artificial sarea iodata.
Clor
Are un rol important in metabolismul lichidelor, reglarea presiunii osmotice, influenteaza tensiunea arteriala si este componenta de baza a sucului gastric. Se gaseste in cantitati mari in sarea de bucatarie, masline, telina si tomate.
Zinc
Zincul este implicat in vindecarea ranilor, cresterea organismului, sexualitate, mentinerea simturilor si este o componenta importanta a enzimelor. Cele mai importante surse sunt semintele de dovleac, pestele, ciocolata neagra, alunele si carnea de vita si de miel.
Fluor
Mineral important pentru sanatatea oaselor si responsabil de starea smaltului dintilor. In cantitati mari poate fi toxic. Se gaseste in peste de apa sarata, scoici si ficat de vita.
Magneziu
Un element ce se gaseste, in general, in celulele musculare si osoase. Este folosit si in foarte multe procese metabolice catalizate de enzime. Se gaseste in alge, stridii, spanac, migdale etc. In cantitati mari poate produce diaree si greturi.
Seleniu
Seleniul ete un antioxidant foarte puternic si astfel protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi. Este folosit si pentru reglarea sistemului imunitar si poate preveni cancerul. Soia, lintea, fasolea, usturoiul, catina si pestele sunt cele mai importante surse de seleniu.
Potasiu
Potasiul este un mineral foarte important pentru buna functionare a sistemului nervos. Influenteaza si contractiile musculare si presiunea arteriala. In alimente, se gaseste in cantitati importante in banane, kiwi, fasole, spanac si caise. Pe langa surse alimentare se poate obtine si din sarea de potasiu, un inlocuitor al sarii de bucatarie.
Sodiu
Sodiul are aproape aceleasi efecte cu clorul. Cantitatea cea mai mare de sodiu se obtine din sarea de bucatarie, aceasta fiind si cea mai importanta sursa de clor (NaCl).
Dupa cum observati, mineralele sunt foarte importante pentru mentinerea starii de sanatate si trebuie sa avem grija sa consumam alimente care contin cantitati importante. Exista si posibilitatea preluarii din suplimentele nutritive, dar acest lucru nu este recomandat decat in cazul in care un medic considera ca este necesar.
Acestea sunt doar zece minerale din cele peste 25 identificate ca fiind folositoare organismului uman. Vom reveni intr-un articol viitor cu detalii despre mineralele ce nu au fost tratate in acest articol.