Efectele resveratrolului constituie in prezent subiectul a numeroase studii efectuate pe animale si oameni si in prezent nu se cunosc efectele asupra organismului uman a consumului acestei substante pe termen lung.
Un studiu realizat la Centrul National pentru Studii Stiintifice din Paris efectuat pe 6 lemuri timp de 4 saptamani, administrarea unei diete cu suplimente pe baza de resveratrol, a relevat faptul ca pofta si nevoie de mancare scad simultan cu indicele de masa corporala.
Conform acestui studiu, aportul crescut de resveratrol ajuta la reducerea cu pana la 29% a greutatii corporale, observandu-se in acelasi timp o schimbare a temperaturii organismului si o scadere a riscului de obezitate morbida.
Conform unui alt studiu promitator, realizat in 2008 in Germania la Universitatea din Ulm, resveratrolul inhiba formarea celulelor de grasime. Studiul a aratat faptul ca resveratrolul inhiba de fapt celulele premergatoare celor de grasime sa se multiplice si sa se maturizeze. Polifenolul impiedica abilitatea celulelor de a acumula grasime si reduce in acelasi timp productia citokinelor (molecule de proteine) suspectate a fi legate de probleme cauzate de obezitate cum ar fi diabetul, boli cardiovasculare si artere obturate.
Intr-un alt studiu ale carui rezultate au fost date publicitatii in noiembrie 2006 in jurnalul „”Nature””, resveratrolul s-a dovedit a imbunatati sanatatea si a prelungi durata de viata. Polifenolul se pare ca regleaza genele responsabile cu nivelul de energie si asigura rezistenta in fata diabetului si a obezitatii.
Resveratrolul se gaseste in coaja strugurilor rosii, in pulpa lor si chiar in semintele de struguri. Vinul rosu contine si el intre 0.2 si 5.8 mg/l. Afinele contin cu 10% mai putin resveratrol decat strugurii rosii. Alunele si dudele se dovedesc si ele surse de resveratrol. Pudra de cacao si ciocolata neagra ofera si ele mici cantitati din aceasta substanta: intre 0.35 si 1.85 mg/kg.
Resveratrolul insa nu se recomanda a se consuma in cantitati mari, efectele sale negative nefiind inca cunoscute, si nu se recomanda combinate cu alti „”bioflavonoizi”” femeilor insarcinate datorita suspiciunilor legate de posibile efecte cancerigene.