Sanatate

Terapia prin arta – Cum se face și la ce ajută?

Ideea de terapie prin arta a pornit de la descoperirea inconstientului colectiv de catre Carl G. Jung: invitand pacientii sa deseneze, a remarcat ca unii dintre acestia desenau mandale, elemente grafice din cultura orientala pe care respectivii pacienti nu aveau de unde sa le cunoasca. S-a formulat astfel teoria existentei unui nivel al psihicului uman, comun tuturor, la care avem acces atunci cand suntem relaxati.

In cadrul terapiei prin arta, elemente din acest inconstient colectiv, subconstient, ies la suprafata sub forma simbolurilor, la fel ca si trairile noastre: fiecare stare poate fi reprezentata grafic, fiecare forma grafica fiind asociata unei anumite idei.

Terapia prin arta este o metoda preferata de rezolvare a problemelor interioare pentru ca, prin desen, percepi procesul nu ca pe o terapie sau un tratament, ci ca pe o joaca eliberatoare: daca vei merge la terapeut, acesta s-ar putea sa te invite sa iti exprimi trairile interioare cu ajutorul creionului si al hartiei sau a colajului din ziare sau a tesaturilor. La inceput s-ar putea sa simti putin nelalocul tau, insa in timp te vei relaxa si te vei putea bucura de beneficiile terapiei prin arta.

Chiar daca tu nu intelegi ce ai realizat, dandu-ti frau liber in arta, in primul rand te vei simti eliberata. In al doilea rand, il ai langa tine pe terapeutul care poate sa interpreteze ce ai desenat sau realizat, astfel incat sa stie ce sa te intrebe si cum sa conduca discutia astfel incat sa ajungi la un proces profund de auto-analiza si sa te auto-descoperi.

Exista insa si cazuri in care terapia prin arta nu este recomandata, pentru ca exista riscul amplificarii starilor negative, cum se poate intampla in cazul unei depresii puternice.

Terapia prin arta se foloseste cel mai eficient in cazul copiilor si este o metoda des intalnita in cabinetele psihologilor care trateaza copiii: cei mici se exprima mai greu prin cuvinte decat adultii si mult mai bine prin desen decat acestia, neavand bariere de genul jenei. Rezultate bune se obtin si in cazul batranilor si a adolescentilor, care nu mai simt actiunile terapeutului ca intruziune in intimitatea lor. Persoanele marginalizate in cadrul societatii reactioneaza de asemenea foarte bine la aceasta terapie pentru ca aceasta le confera din nou sentimentul ca au valoare.

In final, scopul esential al terapiei prin arta este acela de a vindeca si orice tip de arta vizual si mediu artistic pot fi incluse in cadrul terapiei prin arta, de la pictura la desen, de la sculptura la fotografie. Eficienta terapiei prin arta a fost demonstrata chiar si in cazuri de pierderi de memorie din cauza bolii Alzheimer, in cazul sindromului de stres post-traumatic, in cazul imbatranirii, a depresiei, a traumelor creierului si a bolilor cronice.

Leave a Reply