Diverse

Mimoza – o curiozitate exotica

In ciuda a ceea ce se crede in general, mimosa pudica nu este o planta pretentioasa. Este mult mai usor de ingrijit decat altele si, desi nu are nu are o infatisare spectaculoasa, este o planta interesanta, o curiozitate care va da casei tale o nota exotica.

Mimoza este o planta „interactiva”

Daca celelalte flori raman insensibile la atingerile tale si la alti stimuli, mimoza iti raspunde, dupa puterile ei, prin miscari seismonastice, adica miscari provocate de anumiti stimuli exteriori. Frunzulitele, asemanatoare celor de feriga, se strang in jurul ramurei atunci cand aceasta este atinsa, atunci cand se sufla spre ea sau cand se apropie o flacara, iar uneori ramura se lasa in jos. Dupa cateva minute, planta revina la normal. Mimoza face si miscari nictinastice, adica de veghe si somn. Seara frunzele se strang iar ramurile se lasa in jos, pentru ca dimineata sa revina la normal.

Exista cateva sute de specii de mimoza, fiecare avand inaltimea ei, dar cel mai adesea se intalneste sub forma de arbusti inalti de pana la un metru si jumatate, cu un diametru de aproximativ 80 de centimetri.

Mimoza este originara din regiunile tropicale ale Americii, deci iubeste caldura, lumina si umiditatea. Arbustul se poate creste in casa sau in gradina, este vesnic verde si infloreste o data pe an, vara, daca are conditiile necesare. Florile mimozei sunt de un roz liliachiu, palid si au forma unei mingiute pufoase. Planta poate creste din seminte sau din butasi.

Inainte de a fi puse in ghiveci, semintele se tin 20-30 de minute in apa calda (la circa 60 de grade). Se planteaza la sfarsitul iernii sau inceputul primaverii si se adapteaza la orice fel de sol. Dupa plantare, pamantul se mentine reavan, dar nu ud, eventual se acopera ghiveciul cu un plastic. Daca totul decurge normal, semintele germineaza in 21-30 de zile.

Planta poate fi mutata apoi intr-un ghiveci mai mare daca este cazul, insa cu mare grija, caci nu ii place sa-i fie deranjata radacina. Ghiveciul se aseaza intr-un loc bine aerisit (dar fara curenti de aer) si insorit. Vara, cand soarele este puternic, planta se umbreste usor sau se muta in gradina, printre alte plante care ii vor tine umbra. Pamantul trebuie sa fie in continuare reavan, insa avand grija ca planta sa nu fie udata prea mult. Trebuie gasit echilibrul perfect, caci mimoza este o planta careia nu ii plac nici seceta, nici „inundatiile”. De asemenea, este sensibila la inghet, deci iarna are nevoie de un loc calduros. Temperatura ideala pentru ea este undeva intre 15 si 30 de grade si ii place aerul umed.

Frunzele de mimoza contin un aminoacid care poate cauza caderea parului si intarzieri de crestere la mamifere. Pentru ca aceste probleme sa apara este nevoie de o doza destul de mare, insa nu strica sa pui planta intr-un loc in care sa nu poata ajunge pisica sau cainele.

Leave a Reply