De ce prefer supele crema pentru vremea caniculara? Foarte simplu: le pot consuma si reci, sunt consistente si le pot servi si ca masa principala, fara a fi nevoita sa petrec ore intregi in bucatarie. Sunt delicioase si aspectoase in caz de musafiri, deci nu aveti cum sa dati gres! Supa crema de dovlecel Una dintre favoritele mele in primul rand pentru ca iubesc toate retetele pe baza de dovlecel si in al doilea rand pentu ca se prepara atat de repede incat nu apuca sa iti treaca pofta si mancarea e deja servita.
Aveti nevoie de:
1 kilogram de dovlecei (eu ii prefer pe cei romanesti si nu zucchini de import, dovleceii nostrii fiind mult mai aromati si mai moi), 2 cepe mari, o tabla de unt (150-200 gr), 75 gr de faina, 2 oua, 150 ml de lapte, 2 litri de supa de legume (2-3 morcovi, o jumatate de telina, pastarnac sau pur si simplu preparati o supa de legume instant), o jumatate de paine toast, sare dupa gust.
Se topeste untul intr-o cratita intinsa, peste unt se adauga ceapa taiata cat de marunt, apoi se adauga si faina si se calesc toate impreuna cateva minute, la foc mic insa, pentru a nu arde faina si ceapa. Nu trebuie sa dea in clocot!
Se adauga apoi dovleceii taiati bucatele si se mai calesc 5-10 minute impreuna, la foc mic, pana cand se inmoaie dovleceii. Se toarna peste 500 ml de supa de legume si se lasa sa fiarba pana cand dovleceii au fiert complet. Apoi se trece toata compozitia prin blender sau mixer vertical, se amesteca pireul obtinut cu restul de supa si se da din nou la fiert, tot la foc mic. Se face apoi un amestec din cele doua galbenusuri de ou, laptele si un polonic de supa, amestec ce se incorporeaza in supa de dovlecei.
Pentru crutoane taiati painea cubulete mici, pe care le asezati intr-o tava teflonata, le stopiti cu unt topit si le condimentati dupa gust, apoi le dati la cuptor la rumenit. Supa se poate servi chiar si rece, alaturi de crutoane, pe care le presarati pe fiecare portie in parte si nu le inglobati in supa. Supa crema de rosii Asta da supa de vara, care se serveste cu brio si rece, fiind absolut delicioasa! Aveti nevoie de 2 kg de rosii foarte coapte, 2 cepe mari, 2 morcovi mari, o radacina de patrunjel, o telina mijlocie, 2 linguri de ulei de masline, sare dupa gust.
Se curata legumele (ceapa, morcov, patrunjel si telina) si se taie cubulete mici, se calesc in putin ulei de masline, neparat intr-o oala teflonata, care nu permite arderea lor. Dupa ce s-au rumenit (10-15 min) se potrivesc de sare si alte condimente (verdeata, vegeta, o lingurita de boia).
Rosiile se curata de coaja (cu cat rosiile sunt mai coapte cu atat coaja va veni jos mai usor) si se dau prin blender sau prin razatoare, si se toarna peste legumele calite. Se adauga 2 litri de apa si se lasa sa fiarba 20-30 de minute, dupa care se trage de pe foc si se da cu totul prin blender. Se serveste cu crutoane si se pot presara deasupra ierburi aromate taiate marunt (patrunjel, oregano, busuioc).
Pentru desert, aici puteti vedea cum sa faceti o Tosca.