Zi de zi

Agatha Christie – Top 10 Mistere

Agatha Christie este un exponent clasic al povestilor cu detectivi: talentul ei literar unic a depasit granitele varstei, rasei, clasei sociale, geografiei si educatiei, cartile ei devenind internationale.

John Currant, fan inversunat si expert din Dublin in tot ce tine de Agatha Christie, a alcatuit un top al celor mai bune 10 mistere ale scriitoarei, pe care vi-l prezentam si noi in cele ce urmeaza.

Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd (1926)

Hercule Poirot s-a pensionat si traieste intr-un sat numit King’s Abbot, insa in momentul in care bogatasul Roger Ackroyd este gasit injunghiat, detectivul belgian este de acord sa preia investigatiile. Ar putea parea o poveste a unui mister tipic petrecut intr-un satuc, insa in ultimul capitol apare rasturnarea de situatie care determina ca cititorul sa aiba parte de o revelatie.

Pericol la End House (1932)

Proprietara vilei End House organizeaza o petrecere la care jocul de artificii camufleaza impuscarea letala impotriva verisoarei proprietarei. Se naste intrebarea: care dintre invitati a comis crima? Intr-o atmosfera linistita, cu indicii subtile si ingenioase, cartea prezinta la final o solutie complet logica si totusi neasteptata.

Crima din Orient Express (1934)

Avand parte de 2 ecranizari, una in 1974 si alta in 2010, cartea il plaseaza pe detectivul Hercule Poirot in celebrul tren Orient Express, blocat in timpul unei nopti din cauza zapezii. Dimineata de dupa blocarea trenului, unul dintre calatori este gasit ucis in compartimentul sau iar lipsa urmelor din zapada indica faptul ca criminalul se afla inca in tren. Era glorioasa a calatoriilor cu trenul ii asigura lui Poirot a lista de suspecti internationala si una dintre cele mai mari provocari.

Ucigasul ABC (1935)

In ciuda avertizarilor, Poirot nu reusesc sa previna uciderile lui Alice Ascher, Berry Barnard si Carmichael Clarke. Poate Hercule Poirot sa opreasca Ucigasul ABC inainte de a ajunge la litera D? Una dintre cele mai timpurii exemple de ucigas in serie, aceasta nuvela este clasica si bazata pe o premiza simpla. Cartea s-a bucurat de o ecranizare in 1992, cu David Suchet in rolul lui Poirot.

Zece negri mititei (1939)

Zece persoane sunt invitate sa petreaca un weekend pe o insula. Desi fiecare dintre ei ascunde un secret, nu se suspecteaza reciproc decat in momentul in care incep sa moara. Rand pe rand, unul cate unul, pana nu mai ramane… niciunul. Panica se instaleaza cand grupul realizeaza ca unul dintre ei este un criminal. Cu o ecranizare de succes in 1945, cartea este o combinatie perfecta de thriller si poveste cu detectivi.

Cei cinci purcelusi (1943)

In urma cu 16 ani, Caroline Crale a decedat in inchisoare unde-si ispasea pedeapsa pe viata pentru otravirea sotului ei. Fiica acesteia apeleaza la Poirot pentru a investiga o posibila eroare de justitie si detectivul intra in contact cu alti 5 suspecti. Aceasta nuvela este o poveste cu detectivi subtila si ingenioasa, o poveste de dragoste si un exemplu perfect de tehnica de a povesti.

Crooked House (1949)

Intreaga familie Leonides traieste impreuna intr-o casa mare. Daca care dintre membrii familiei l-a otravit pe patriarhul Aristides? Crima in cadrul unei familii extinse i-a asigurat scriitoarei o sursa de inspiratie iar aceasta carte se numara printre preferatele Agathei Christie.

O crima anuntata (1950)

In Chipping Cleghorn o crima este anuntata printr-un anunt in presa locala. Cand prietenii domnisoarei Blacklock se intalnesc, gandindu-se ca acest anunt este o joaca, incepe sa fie pusa in scena o crima elaborata. Aceasta carte este cel de-al 50-lea titlu al scriitoarei Agatha Christie si ramane cea mai buna carte cu Miss Marple.

Noaptea umbrelor (1967)

Muncitorul din clasa de mijloc Michael Rogers povesteste cum a intalnit-o si cum s-a casatorit cu Ellie, o mostenitoare americana fantastic de bogata. Pe masura ce se acomodeaza in casa de vis de la tara, devine evident ca nu toata lumea se bucura pentru ei. O carte tipica Christie, povestea construieste suspansul care ajunge la un apogeu inspaimantator si arata ca scriitoarea nu si-a pierdut, dupa 45 de ani, puterea de a-si fascina si incanta cititorii. Aceasta carte se considerata cea mai buna a Agathei din ultimii ei 20 de ani.

Cortina: Ultimul caz al lui Poirot (1975, dar scrisa in timpul celui de-al doilea razboi mondial)

Un Poirot imbatranit se intoarce pe scena primului sau caz, in casa de la tara Styles, devenita casa de oaspeti. Detectivul apeleaza la prietenul sau Hastings pentru a-l ajuta sa identifice un criminal pe care il suspecteaza a fi unul dintre oaspeti.

Agatha Christie se foloseste de toate trucurile in carte pentru a crea pentru micul belgian un „”cantec de lebada”” de neuitat. Cartea a fost publicata in Octombrie 1975 iar lui Poirot i-a fost publicat un obituar in New York Times pe prima pagina.

Care este cartea ta preferata de Agatha Christie? Te asteptam pentru impresii si discutii pe forumul Onna!

Leave a Reply