Sanatate

Laptele din soia in sarcina

Femeile gravide au nevoie de aport suplimentar de calciu si proteine in fiecare zi pentru a-si mentine starea optima de sanatate, confort American Pregnancy Association. Desi laptele de vaca este o sursa excelente de calciu si proteine, unele femei insarcinate nu suporta acest produs in timpul sarcinii si atunci il inlocuiesc cu laptele din soia. Confort SFANA (Soy Foods Association of North America), laptele de soia fortificat cu vitamine si minerale poate fi la fel de benefic pentru gravidute ca si laptele de vaca.

Proteine si fibre

Consumul de lapt de soia asigura un aport de proteine, fibre si alti nutrienti de care corpul femeii gravide are nevoie. Conform SFANA, laptele din soia este o alegere nutritiva excelenta pentru femeile insarcinata deoarece acest tip de lapte este bogat in proteine dar are un continut mai scazut de colesterol, grasimi saturate si calorii decat sursele animale de proteine.

Vitamine si minerale

Conform SFANA, consumul in perioada sarcinii a laptelui de soia fortifiat cu calciu ajuta la dezvoltarea oaselor si dintilor bebelusului si ofera fatului aflat in crestere vitamine si minerale benefice dezvoltarii sanatoase, prevenind in acelasi timp nasterea prematura sau subponderala. Zincul din laptele de soia contribuie la dezvoltarea tesuturilor fetale si regleaza nivelul de insulina si nivelul de enzime din organismul mamei si din cel al bebelusului.

Beneficii

Consumul de lapte din soia in timpul sarcinii ajuta viitoare mamica sa aiba greutatea optima in sarcina si sa mentina scazut nivelul colesterolului. Consumul laptelui de soia ajuta de asemenea la prevenirea diabetului gestational pentru ca laptele de soia controleaza nivelul glucozei din sange. Gravidutele sunt sfatuite sa aleaga lapte din soia fortifiat cu vitamina D, calciu si fier pentru a oferi organismului nutrientii esential in perioada sarcinii.

Ce spun expertii

Clinica „”Mayo”” a inceput sa desfasoare studii despre efectele produselor din soia in timpul sarcinii si conform unui studiu, baieteii nascuti de mamele care consuma cantitati mari de produse din soia in sarcina sunt predispusi sa sufere de hipospadias (malformatie congenitala a penisului, tratabila doar chirurgical). Clinica „”Mayo”” mentioneaza insa ca studiile asupra efectelor pe termen lung a consumului de cantitati mari de produse din soia nu sunt finalizate si ca consumul laptelui de soia este considerat a fi nepericulos in sarcina, expertii recomandand consumarea in cantitati moderate a laptelui din soia.

Leave a Reply