Zi de zi

Ce nume ii punem copilului?

Te-ai gandit vreodata ce nume ii vei pune copilului tau? Cu siguranta, crezi ca mai este timp pana atunci si te gandesti in sinea ta ca nu este un lucru atat de greu de decis. Vei alege un nume preferat de tine si sotul tau, iar acesta va constitui primul prenume. Al doilea probabil va fi, asa cum se obisnuieste sau cum se obisnuia, numele nasei sau al nasului. Insa, daca acestia au un nume urat? Am spus-o atat de direct pentru ca asta este adevarul!

Foarte multi parinti adopta pentru copiii lor nume mai putin placute la auz sau cu conotatii dintre cele mai nastrusnice. Nu de putine ori prenumele celor pe care ii cunoastem ne duc cu gandul la diferite animale sau plante, flori sau obiecte. Un obicei intalnit cel putin pana acum in Romania era ca nou-nascutul sa poarte numele celui sau celei care il boteaza. Cum, de foarte multe ori, gusturile parintilor nu coincideau cu cele ale nasilor se puneau doua prenume. Primul era ales de parinti in functie de gusturile acestora, iar al doilea era cel al persoanei care il crestina. Acest obicei era un gest de respect fata de nasi. Astfel, copilul botezat de cei doi trebuia sa duca mai departe numele unuia dintre ei.

Cu timpul insa, se pare ca nici parintilor nu le-a mai placut ca odrasla lor sa poarte nume precum: Gheorghe, Vasile sau Smaranda. Se stie ca oamenii mai in varsta au nume din popor, specifice tarii noastre. Acest lucru se datoreaza faptului ca ei s-au nascut in alte vremuri, atunci cand erau folosite prenume traditionale, de tipul Maria, Nicolae, Ion, Filoftea. Modernizandu-se, parintii, dar si nasii, au fost de parere ca micutii ar trebui sa poarte numele copiilor nasilor (nasilor mici). Acestia au la randul lor apelative de actualitate, mai tineresti, cum s-ar spune.

Alti parinti au fixatia de a-si boteza copilul cu propriul lor nume. Astfel fiul va purta numele tatalui si fiica numele mamei sau, in alte cazuri, ale bunicilor. Acestia nu se gandesc de doua ori inainte de a face acest lucru. Poate ca numele lor nu este tocmai placut si copilul s-ar simti oarecum lezat. Plus ca intodeauna vor exista incurcaturi atunci cand cineva ii va striga pe acelasi apelativ. Se pare insa ca este mai mult o manie, o forma de mandrie si de grandomanie ca fiul sau fiica sa iti poarte numele.

In cea de a treia categorie, intra parintii indecisi.

Cei care nu se pot hotori la un prenume, maxim doua. In situatia in care acestia au si doua nume de familie, rezultate din alipirea numelor celor doi, intregul nume al copilului va suna cam asa: Nastase-Alexandrescu Adrian-Catalin-George. In aceasta situatie, pe langa faptul ca poate posesorului nu i-ar face placere sa aiba un nume interminabil, ar putea intampina probleme si in societate, la completarea documentelor legale sau in alte situatii similare. Aceste cazuri apar de obicei atunci cand parintilor le plac doua nume si nu vor sa renunte la nici unul, insa in acelsi timp se gandesc ca ar fi totusi bine ca cel mic sa poarte si unul din numele nasilor.

In alta ordine de idei, parintii opteaza pentru un nume preferat, ca de exemplu Adrian. In a doua faza se gandesc sa ii puna copilului celalalt prenume dupa nasi, acesta fiind Catalin. Dar intervine o problema. Ce se intampla cu numele de sfant? Cum prea bine se cunoaste, poporul roman care este un popor crestin si tine la acest ritual de a-si boteza copilului cu un nume de sfant, pentru a fi astfel pomenit. Asadar se alege in cele din urma „George” pentru ca acesta este un corespondent al Sfantului Gheorghe.

Ranchiuna

In zilele noastre insa, se pare ca foarte multi parinti au renuntat la ritualul de a pune copiilor numele nasilor. De altfel, nici nasii nu mai au varste atat de inaintate si nume atat de „populare”. In mare parte, modelul numelui copilului este urmatorul: doua prenume alese de parinti, cu conditia ca unul sa fie de sfant. Asadar sunt posibile urmatoarele combinatii: Alexandra-Gabriela, Miruna-Mihaela, Octavian-Andrei, Marius-Stefan. In cazuri cum ar fi urmatoarele nume ca: Alexandra, Valentin, Anton, Theodor, parerile sunt impartite. Asta deoarece toate aceste nume sunt fie de sfinti, fie derivati, insa biserica ortodoxa nu ii sarbatoreste pe toti. Cum s-ar spune in popor, „nu sunt cu cruce rosie in calendar”. Asada,r cu toate ca unii dintre ei sunt sarbatoriti de exemplu la catolici (Sfantul Anton), este preferabil ca sfintii sa aiba zi de sarbatoare la ortodocsi.

Alegerea numelui copilului nu e atat de simpla pe cat pare. Parintii ar trebui sa fie constienti de importanta acestuia in viitorul copilului lor. Foarte multi copii si adolescenti au trait oarecum marcati si traumatizati de numele lor si de glumele pe care ceilalti le faceau pe seama acestora. La scoala colegii, apoi prietenii sau unele persoane mai carcotase le-au asemuit si distorsionat numele in diferite forme cat mai caraghioase si mai deranjante. Pentru un copil, nu este usor sa fie tinta tuturor glumelor proaste ale celorlalti. Plus ca foarte multi dintre ei au ramas cu porecle de pe urma acestora.

Ganditi-va de exemplu cum ar sunat urmatorul nume:

Gaina Gheorghe Vasile ! Asta pentru un copil de cinci anisori. Cum i s-ar putea spune, mai ales atunci cand este mic, iar diminutivele sunt folosite frecvent pentru alint? Gheorghita, Ghita, Vasilica, Vasi sau Sile. Ca sa nu mai vorbim despre numele de familie. Sa fim seriosi, sunt nume care nu suna tocmai frumos. Macar prenumele sa compenseze.

Scepticii si oamenii mai in varsta spun totusi ca, daca toata lumea ar proceda asa si ar pune copiilor numai nume „straine”, ce s-ar mai alege de numele noastre autohtone? Deja prenume ca Paraschiva, Nicolae, Filoftea, Ion, Atanasie, Eufrosina sunt pe cale de disparitie. Locul lor a fost insa luat de invazia de prenume straine si alipirea acestora. Mai nou, sunt in tendinta: Sarah, Emma, Mario, Nicolle, Matteo, Bianca, Renee, Cezar, Darius, Beatrice, Irene. Intr-adevar, poate ca multe dintre ele si-au facut treptat aparitia, dar altele sunt atat de noi incat unii poate ca nici nu au auzit vreodata de ele.

Inainte, oamenii aveau obiceiul de a pune copiilor lor nume de flori, astfel aveau si posibilitatea de ii sarbatori de Florii. Nu numai Florina, Florentina, Florin erau cei care puteau primi cadouri, ci si: Margareta, Violeta, Crina, Lacramioara, Liliana, Camelia sau Viorel. Liliana si Camelia sunt insa mai putin sarbatorite de catre romani.

In zilele noastre, parintii cauta adanc semnificatia si provenienta numelui. Acestia incearca sa gaseasca nume dintre cele mai nobile, cu radacini adanc infipte in isotrie, nume de conducatori, regi sau personaje legendare cum ar fi: Cleopatra, Leonidas, Marco, Isis, Ariadna, Maya. Nu, nu! Nu vorbim despre zeitati din mitologia greaca sau din povestile egiptene, ci de nume ale unor copii reali, contemporani.

Ca o mica fita, care circula pe plaiurile noaste, aflati ca in trend se afla numele vechi. Astfel pentru baieti sunt utilizate: Luca, Matei, David. Iar pentru fetite: Ilinca, Catinca si Ileana.

Mai jos am stabilit o lista cu unele dintre cele mai ciudate nume si semnificatia lor!

Adam – este numele primului barbat. Provine din cuvantul ebraic œom si inseamna „a fi rosu”, ceea ce face referire la culoarea aramie a pielii umane si la faptul ca a fost creat din pamant rosiatic.

Leave a Reply