Sanatate

Miodezopsia sau pete negre in campul vizual

Nu te ingrijora, majoritatea oamenilor experimenteaza momente in care vad aceste umbre: ele sunt cauzate de depozite de proteine sau de celule in corpul vitros (adica in spatiul dintre fata posterioara a cristalinului si fata interna a retinei ochiului).

Petele pot aparea sub diferite forme: firisoare, scame, puncte negre sau colorate, stelute sclipitoare sau musculite zburatoare, si par mereu a se deplasa odata cu miscarea ochiului. Perceptia acestor pete se numeste miodezopsie.

Cand experimentezi acest fenomen pentru prima oara, tendinta naturala e sa incerci sa focusezi petele, lucru imposibil de atins: ele urmeaza miscarea ochiului si tocmai de aceea raman vizibile.

Depozitele care duc la aparitia petelor devin vizibile mai des cand stai intinsa pe spate, cand privesti in sus sau cand privesti in lumina puternica. Petele apar mai frecvent la persoanele care sufera de miopie sau cataracta. la cele care sufera de alergii alimentare sau de diabet si la cele care au o alimentatie cu continut ridicat de proteine.

Daca petele se maresc sau se inmultesc brusc, trebuie sa ajungi urgent la medic pentru ca s-ar putea ca petele sa semnaleze o problema serioasa de sanatate. In rest, acest pete sunt inofensive, insa daca te deranjeaza, exista cateva ponturi care iti pot fi de folos:

  • asigura-te ca nu ai carenta de zinc si cupru
  • redu cantitatea de proteine animale consumata
  • limiteaza consumul de cafea, alcool si ceai
  • alege sa consumi peste, soia si cereale integrale
  • fa-ti aliati din: vitamina C, beta-caroten, ginko biloba si licopina
  • consuma des ceai de catina: planta este bogata in vitamina A cu efecte benefice in preventia bolilor oculare
  • consuma afine (proaspete sau congelate): sunt bogate in antioxidanti, vitamine si flavonoizi si imbunatatesc acuitatea vizuala si protejeaza impotriva radicalilor liberi

Leave a Reply