Zi de zi

Relatia la distanta

Exista cupluri care se formeaza la distanta, datorita existentei retetelor sociale, si uneori trec luni sau chiar ani pana cei doi ajung sa se vada live. Internetul si telefonia mobila fac posibila acum nasterea unei relatii la distanta si pastrarea unei astfel de relatii. Si totusi, in relatia respectiva se simte ca parca lipseste ceva, astfel ca o relatie la distanta are nevoie de atentie speciala.

Cel mai important factor in pastrarea si dezvoltarea relatiei in ciuda spatiului fizic dintre cei doi parteneri este comunicarea. Caile de comunicatie sunt usor accesibile, email, SMS, telefon si retele sociale, iar comunicarea dintre cei doi trebuie sa fie frecventa, sa fie deschisa si sa aiba substanta (sa nu fie frivola). Comunicarea trebuie sa aiba loc mai des in cadrul relatiei la distanta pentru a compensa lipsa unei conexiuni fizice.

Apropierea fizica ne permite in general sa ne exprimam sentimentele intr-un mod graitor, printr-o privire anume sau o atingere, insa este dificil sa transmiti sentimentele verbal, si cu atat mai greu prin intermediul unei tastaturi. In cazul in care relatia incepe online, aceste dificultati de exprimare devin evidente in momentul in care cei doi se intorc la casele lor dupa prima lor intalnire live pentru ca dupa ce se cunosc fizic, celor doi incepe sa le fie greu sa traiasca fara aceasta prezenta fizica si comunicarea devine cruciala.

Cand singura cale de comunicare este cea verbala sau scrisa, fiecare cuvant si fiecare moment de liniste capata un cu totul alt sens, asa ca cel mai bine este sa se apeleze cat de des la telefon si video-call. Astfel, informatii precum intonatia, tonul vocii, fluctuatiile din voce nu se pierd, iar expresia faciala poate fi observata prin video-call.

In cadrul unei relatii la distanta, comunicarea trebuie sa fie atat spontana cat si planificata. SMS-urile si emailurile neasteptate sunt „”venele”” oricarei relatii, inca in cazul in care cei doi parteneri nu se vad o perioada de vreme, aceste mici surprize capata un alt sens si mai multa importanta, oferind cuplului o adrenalina romantica dupa care tanjesc.

De asemenea, conversatiile planificate trebuie sa fie numeroase, pentru ca fiecare partener are nevoie sa stie ca va afla vesti de la celalalt la anumite momente in timp, lucru care confera o senzatia de normalitate si o rutina necesara in relatie, o rutina care mentine sentimentul de „”impreuna”” in ciuda distantei. Chiar si un „”buna dimineata”” in fiecare zi poate asigura partenerii ca inca sunt impreuna.

Odata stabilita rutina, este esential ca aceasta sa fie pastrata sau cel putin un partener sa anunte cand va pierde, din diverse motive, o „”intalnire””. Absentele neasteptate cresc senzatia de anxietate referitoare la relatie si pot naste suspiciuni de infidelitate. Increderea este mult mai fragila in cazul relatiilor la distanta iar cei doi parteneri trebuie sa se straduiasca pentru a pastra increderea: un SMS ocazional sau un email s-ar putea sa nu fie suficiente pentru reasigurare pentru ca orice persoane poate trimite un mesaj sau email in timp ce face de fapt altceva si este altundeva cu altcineva.

Cu cat cei doi care formeaza un cuplu comunica mai des, mai deschis si au parte de conversatii cu sens, cu substanta, cu atat mai putin vor fi ispititi sa dea curs ocaziilor aparute de a insela. In final, fidelitatea tine de a-ti aminti respectul si promisiunile fata de partener.

Relatiilor la distanta nu le rezista orice cuplu. Cei care au nevoie puternica de contact fizic – sa se tina de mana, sa se imbratiseze, sa se sarute sau sa faca dragoste – vor fi foarte frustrati de o relatie la distanta, in ciuda eforturilor partenerului de a mentine o intimitate emotionala prin comunicare regulata si deschisa.

Ei vor avea nevoie de vizite regulare pentru a-si satisface nevoia de intimitate si vor fi foarte ispititi de jocuri ale seductiei in afara relatiei. Daca persoanele de acest gen urmeaza sa fie despartite de distanta temporar, cei doi parteneri vor trebui sa poarte o discutie sincera in care sa decida asupra relatiei lor pentru a evita ranirea unuia dintre parteneri.

Dar pentru cei care tanjesc mai mult dupa apropiere emotionala decat fizica, apropierea fizica fiind doar cireasa de pe tort, o relatie la distanta poate sa ii implineasca si deschid o lume intreaga a oportunitatilor romantice!

Leave a Reply