Zi de zi

Tehnici simple de meditatie

Mintea umana este in prezent bombardata cu informatii, in mediul printat si in cel electronic, iar acest lucru devine o problema pentru ca nu apucam sa digeram toate informatiile care vin spre noi. In trecut, era fix invers: era disponibila mai putina informatie si oamenii aveau mai mult timp sa o asimileze. Astazi stilul nostru de viata s-a schimbat cu 180 de grade: multa informatie ramane neprocesata de mintea noastra. E ca si cand ai manca in continuu, fara sa permiti organismului sa digere alimentele.

O persoana sanatoasa este cea care isi dedica jumatate din timpul sau asimilarii experientelor. 50% actiune, 50% procesare – acesta este echilibrul. 50% activitate mentala si 50% meditatie este tratamentul pentru femeile si barbatii zilei de astazi.

O ora de meditatie

Meditatia este de fapt un timp pe care ti-l acorzi pentru a te relaxa, inchizand usile simturilor tale in fata stimulilor externi. Esti tu cu tine insati in sinea ta, rexalata, la tine acasa. In aceste momente, toate experientele acumulate sunt asimilate si ce e fara valoare este dat la o parte. Meditatia functioneaza ca un tais: pe de o parte ajuta la asimilarea tuturor lucrurilor utile, pe de alta parte inlatura toate lucrurile inutile.

Stim, ai de multe ori senzatia ca ziua e prea scurta si fara meditatie, asa ca nu vezi cand sa te ocupi de servici, de sot si copii, sa faci curat in casa si sa gatesti si ceva retete delicioase, dar sa mai si meditezi. Nicio problema, exista o solutie data de Osho, cel care a schimbat in intregime structura meditatiei si a creat sute de tehnici scurte pentru oamenii foarte ocupati.

Aceste tehnici pot fi practicate in timp ce lucrezi, vorbesti, mergi sau faci orice alta activitate, si asta deoarece meditatia nu este o activitate in site, ci este o stare de constientizare a activitatilor tale. Daca este constienta de actiunile tale fizic, emotional si la nivel mental, te afli in stare de meditatie.

Iti prezentam mai jos cateva tehnici Osho eficiente pentru cei care au totul, mai putin timp.

Secundarul

Aceasta tehnica o poti pune in practica atunci cand astepti sa porneasca calculatorul, sa vina liftul si asa mai departe, fiind o meditatie de 1 minut. Uita-te la ceasul tau, uita-te la secundar, urmareste-i fiecare miscare. Vei observa ca dupa 2-4 secunda vei fi distrasa de un gand. Vei reveni la secundar, te vei uita 4-5 secunde, si un alt gand iti va fura atentia. La sfarsitul minutului, iti vei da seama ca te-ai lasat distrasa de doua, cinci, zece ori. Daca insa practici acest exercitiu de 1 minut in fiecare zi, atentia ta se va imbunatati si vei ajunge sa te poti uita 60 de secunde la secundar fara sa te mai lasi distrasa.

Lobii urechilor

Cand te simti trista, ingrijorata sau furioasa, tine intre degete lobii urechilor si maseaza-i. Vei descoperi ca starea ta de spirit se va schimba si asta se datoreaza faptului ca masarea lobilor urechilor stimuleaza eliberarea de endorfine in creier.

Maini calde

De cate ori simti ca o sa-ti ia foc creierul de la prea multe ganduri si nu te poti opri si relaxa, freaca-ti foarte foarte repede mainile pana le incalzesti cat mai mult: gandurile care dadeau navala s-au oprit pentru ca fluxul de sange si atentia ta s-au concentrat asupra mainilor. Aceste exercitiu este foarte bun pentru cei care nu pot adormi pentru ca li se „”invart rotitele””.

Respiratia

Aceasta este cea mai puternic ustensila pe care o avem la dispozitie si poate fi inteligent folosita pentru controlul emotiilor. Daca esti intr-o stare psihica mai putin buna, expira adanc, da tot aerul afara si cu el toata starea proasta. Tine-ti respiratia cateva secunde si inspira cat de adanc poti, dupa care opreste-te din nou cateva secunde. Repeta aceste exercitiu de cateva ori si vei vedea ca starea ta se va schimba imediat in bine.

Vorbeste telegrafic

Intr-o zi, propune-ti sa vorbesti telegrafic, sa spui doar cuvintele pe care chiar trebuie sa le spui, ca sa cand ai trimite un SMS. Astfel, cuvintele tale vor avea o putere mai mare, vei fi constient de ele si impactul asupra ta si a celorlalti va fi puternic.

Profita de asteptare

Cand ajungi mai devreme la o intalnire, la aeroport sau la doctor, sau esti nevoit sa astepti pe cineva, relaxeaza-te. Profita de acest timp si transforma-le in momente de meditatie. Esti prins in asteptare, esti concentrat asupra asteptarii si nu iti ramane energie sa te lasi distrasa de diferite ganduri (nici de masini, caini sau alti oameni din jur) – acesta este secretul meditatiei.

Leave a Reply