Tehnologie

Cum functioneaza tehnologia Blockchain?

Asa cum am explicat in ghidul “Ce este un blockchain?”, exista trei tehnologii principale care au fost combinate pentru a crea un blockchain. Nici una dintre ele nu este noua. In schimb, modul in care au fost folosite si aplicate este nou.

Aceste tehnologii sunt:

  1. criptografia cheilor private
  2. o retea distribuita, cu un registru impartasit
  3. o motivatie de a servi tranzactiile, securitatea si pastrarea inregistrarilor din aceasta retea.

Mai jos, este explicat modul in care aceste tehnologii functioneaza impreuna pentru a asigura relatiile digitale. Doi oameni vor sa faca o tranzactie pe internet. Fiecare dintre ei detine o cheie privata si o cheie publica. Scopul principal a acestei componente a tehnologiei blockchain este de a crea o referinta sigura a identitatii digitale. Identitatea se bazeaza pe posesia combinatiei dintre o cheie criptografica publica si o cheie criptografica privata.

2

Combinatia dintre aceste chei poate fi vazuta ca o forma de consimtamant, creand o semnatura digitala extrem de utila.

Identitatea

Dar controlul puternic al proprietatii nu e destul pentru a securiza relatiile digitale. In timp ce autentificarea este o problema rezolvata, trebuie sa fie combinata cu o metoda de a aproba tranzactiile si permisiunile ( autorizatia). In cazul tehnologiei blockchain, acest lucru incepe cu o retea distribuita.

O retea distribuita

1Beneficiile si nevoia unei retele distribuite pot fi intelese prin intermediul experimentului de gandire “daca un copac cade in padure”.

Daca un copac cade in padure, cu camere care sa ii inregistreze caderea, putem fi destul de siguri ca acel copac chiar a cazut. Avem dovezi vizuale, dar lucrurile particulare ( de ce sau cum) pot fi neclare.

Mare parte a valorii blockchainului pentru moneda bitcoin este faptul ca este o retea mare unde validatorii, precum camerele din analogie, ajung la un consens ca ei au fost martori la acelasi lucru, in acelasi timp. In locul acelor camere, ei folosesc verificare matematica. Mai pe scurt, dimensiunea acestei retele este importanta pentru a securiza reteaua.

Aceasta este una dintre cele mai atragatoare calitaati ale blockchainului pentru moneda bitcoin – este atat de mare si a adunat atat de multa putere de calcul. La momentul scrierii acestui articol, moneda bitcoin este securizata de 3,5 milioane de TH/ secunda, mai mult decat cele 10000 mai mari banci din lume combinate. Moneda Ethereum, care inca este mai imatura, este securizata de 12,5 TH/ secunda, mai mult decat Google si are numai 2 ani vechime si este, practic, inca in modul de testare.

Sistemul unei inregistrari

Atunci cand cheile criptografice sunt combinate cu aceasta retea, apare o forma foarte utila de interactiuni digitale. Proceseul incepe cu A care isi ia cheia privata, facand un fel de anunt- in cazul monedei bitcoin, ca trimiti o suma din criptovaluta- si ca o atasezi de cheia publica a lui B.

Protocol

Un block care contine o semnatura digitala, o anumita data si informatii relevante- este apoi difuzat in toate nodurile din retea.

Leave a Reply