Zi de zi

Iubirea si conflictele

„Conflictele din cadrul relatiei tind ca, in timp, sa duca la o acumulare de frustrari si la erodarea relatiei. Iubirea este necesara, insa nu este de ajuns: este nevoie sa invatati cum sa va exprimati iubirea si mai ales cum si-o exprima celalalt, este nevoie de dorinta din partea amandurora de a forma o echipa si este necesara asumarea responsabilitatilor ce apar in cadrul unei relatii.

Exprimarea iubirii

Limbajul iubirii il invatam in general in cadrul familiei si este de asteptat ca intr-o alta familie limbajul iubirii sa difere de cel pe care il invatam noi, la fel cum limba noastra materna difera de cea a englezilor sau chinezilor de exemplu.

Acest lucru nu inseamna ca un limbaj este mai bun sau mai rau decat altul, ci pur si simplu diferit, iar pentru a evita neintelegerile incearca sa devii un „”translator”” bun si sa intelegi limbajul partenerului si sa inveti care este modul acestuia de a-si manifesta iubirea si aprecierea ata de tine.

Gary Chapman, consilier pe relatii interumane si autorul seriilor „”Cele 5 limbaje ale iubirii””, a impartit modul de exprimarea sentimentelor de iubire in 5 „”limbaje””:

  • sustinere si incurajare – avem nevoie de sustinerea partenerului in ceea ce planuim sa facem, pe plan personal sau profesional; la fel, nu uitati ca si partenerul are nevoie sa stie ca ii sunteti mereu alaturi
    timp de calitate petrecut impreuna – cantitatea este mai putin importanta decat calitatea, iar prezentul de multe ori e zgarcit cu timpul liber, asa ca bucurati-va de momentele petrecute impreuna si nu le folositi pentru a va certa sau a va manifesta orgoliile
  • oferirea de cadouri – surprizele si darurile, oricat de mici ar fi, ne fac sa zambim si ne infrumuseteaza ziua
  • ajutorul – nu ne referim aici la ajutorul oferit pentru ca „”el nu este capabil”” sau „”el crede ca eu nu sunt in stare””, ci ne referim la acel ajutor pe care il ofera sau il primeste cel care este in aceeasi echipa cu tine, menit sa va faca sa pasiti inainte in viata
  • atingerile fizice – minim o imbratisare pe zi este obligatorie, si incercati un sarut in fiecare dimineata inainte de a pleca fiecare spre biroul lui: veti fi uimiti de efectele acestor gesturi pe termen lung
    Faceti echipa buna impreuna

Pentru o buna comunicare si pentru a simti ca partenerul va este alaturi, invatati sa recunoasteti gesturile prin care acesta isi manifesta sustinerea. De asemenea, incercati sa-i spuneti si lucrurile de care aveti nevoie: daca el nu este foarte comunicativ dar aveti nevoie sa auziti uneori „”Sunt mandru de tine””, spuneti-i acest lucru. Aceleasi lucruri sunt valabile si pentru el, pentru ca in momentul in care veti stii sa va „”cititi”” reciproc, abia atunci veti avea o sansa de a face o echipa buna in viata.

Darurile si ajutorul

Cand spunem „”daruri””, nu ne referim la a fi materialist, ci ne gandim la acele cadouri care ascund in spate ceea ce noi de dorim: iubire, consideratie, efort depus pentru a ne face sa zambim. Fiecare cadou, oricat de mic si sub orice forma (gest, dedicatie sau floare parfumata) ne arata ca partenerul ne cunoaste, stie ce ne place, ne apreciaza si ne iubeste, si cu siguranta si el percepe la fel un cadou din partea noastra (fie ca este cravata luata la reduceri, un masaj relaxant sau o cafea aromata).

Iar cand vine vorba de ajutor… Putem considera aspiratul in casa ca fiind o expresie a iubirii? Absolut! Orice mic gest care ajuta la degrevarea de responsabilitati si sarcini este extrem de apreciat: „”Lasa-ma pe mine sa fac asta”” sunt cuvinte placute urechilor noastre, pe cand lenea sau o promisiune incaltata duc la acumularea de nemultumiri si frustrari.

Asteptarile

Oricat de mult de iubim, oricat de telepatici ne place sa credem ca am devenit, nu putem sa ne asteptam ca celalalt sa ghiceasca in fiecare moment ce gandim, ce dorim sau ce ne deranjeaza: folositi cuvintele, si folositi-le astfel incat sa comunicati exact ceea ce doriti sa comunicati. Incercati sa nu lasati loc de interpretare, si in dialogul cu celalalt incercati sa aveti o minte deschisa, nu presupuneti ca partenerul a vrut sa zica altceva, ca are vreun motiv ascuns sau vrea sa va jigneasca.

De asemenea, nu asteptati intotdeauna sa aiba el initiativa pentru o cina la restaurant de exemplu: rezervati o masa la localul preferat, imbracati o rochie de seara si dati-i intalnire partenerului la restaurant.

Si posibil ca lista ar putea continua, insa punctele marcate mai sus le consideram a fi lucruri necesare la temelia solida a fiecarei relatii.

Leave a Reply