Sanatate

Gatitul la aburi – sanatate si gust

Principiul gatirii la abut este unul foarte simplu: intr-un recipient cu cel putin un etaj cu gauri sau tip sita, se pun ingredientele pe etajul cu gauri, iar in partea de sub sita se punae apa care, odata vasul pus pe foc, incepe sa fiarba si se evapora. Vaporii de apa transfera caldura alimentelor din vas, gatindu-le si conferindu-le o textura moale.

In ce gatim la abur?

Aparatele pentru gatitul la aburi sunt numeroase si se gasesc in comert sub forma de oale cu site si capac, potrivite pentru gatitul pe aragaz sau chiar in cuptor, sau sub forma de recipiente de plastic supraetajate, asezate pe un suport electric.

Se poate realiza un recipient pentru gatirea la abur si acasa: aveti nevoie de o oala mai inalta si cu capac, eventual de sticla, si o sita cu picioare pe care sa o introduceti in oala si pe care sa puneti alimentele. Este important ca oala sa se potriveasca perfect cu capacul pentru a pastra, in timpul gatitului, aburul inauntru. Puteti apela chiar si la o tigaie tip wok si un cadrul metalic din inox pe care sa il asezati in centrul tigaii wok.

Beneficiile gatirii la abur

Adeptii unui stil de viata sanatos opteaza pentru acest stil de a gati in locul gatirii traditionale in ulei, rezultatul prin gatirea la abur si fara ulei fiind o mancare cu un continut scazut de grasimi. Supragatirea sau arderea alimentelor este usor de evitat cand gatim la abur: in timp de alimentele se gatesc, puteti sa va relaxati la televizor, citind o carte, jucand jocuri de imbracat sau navigand pe internet.

De asemenea, prin gatirea la abur se obtine o hrana foarte bogata din punct de vedere nutritional pentru ca mult mai putini nutrienti ajung in apa, spre deosebire de fierberea alimentelor direct in apa. Un studiu din 2007 al USDA a efectuat o comparatie intre gatirea la abur si gatirea prin fierbere a legumelor, in special in cazul celor mai afectate vitamine: vitamina B9 (acidul folic) si vitamina C.

Comparat cu legumele crude, aburul reduce continutul de acid folic si vitamina C cu doar 15% spre deosebire de fierberea care reduce acidul folic cu 35% si vitamina C cu 25%. Si compusii fenolici cu proprietati antioxidante se pastreaza semnificativ mai bine prin gatirea la abur fata de fierbere sau gatirea la microunde.

Majoritatea celorlalti nutrienti sunt redusi cu un procent similar prin cele 2 metode, gatirea la abur si fierbere.

Ce gatim la abur?

In bucatarie vestica, aceasta metoda este utilizata cel mai des in prepararea legumelor – rareori se gateste carnea la abur. In bucataria chinezeasca in schimb, legumele rareori sunt gatite la abur, insa fructele de mare, orezul si carnea (de peste, de porc, de vita, pui sau gasca) sunt des gatite astfel.

Asadar, tinand cont de bucatariile estica si vestica, deducem ca putem gati la abur cam tot ce ne trece prin cap (si cand sunteti in pana de idei, veti gasi pe internet mereu cel putin un director de articole cu retete culinare pentru gatirea la abur). Bineinteles trebuie sa tinem cont ca legumele se gatesc mult mai repede decat carnea, iar fructele sunt gata in aproximativ 5-10 minute si au gust ca intr-un compot.

Carnea gatita simplu la abur s-ar putea sa fie fada, motiv pentru care se recomanda o foarte buna marinarea a ei (cu minim 1 ora inainte de gatire, recomandat chiar cu 8 ore sau mai mult inainte de gatire). Daca optati pentru un recipient de gatire la abur cu cel putin 2 etaje, asezati carnea pe etajul de jos si legumele pe cel de sus: astfel peste carne va curge putin suc de la legume, dand carnii o aroma deosebita.

Tot pentru aroma, cand gatiti mancare (nu desertul de fructe), pe etajul superior al vasului puneti condimente cat mai variate. Aroma este influentata si de calitatea ingredientelor, asa ca optati pentru carne proaspata, legume si fructe proaspete, nu trecute, nu prea coapte sau prea moi. De asemenea, pentru o gatire uniforma a ingredientelor se recomanda taierea acestora in bucati egale si mentinerea constanta a flacarii aragazului (de obicei focul va fi dat la mediu sau chiar mic).

Experimentand, veti descoperi cat timp este necesar gatirii ingredientelor (rosiile se gatesc mai repede decat castravetii, merele si capsunica mai repede decat perele – timpul de gatire depinde de textura ingredientelor), asa ca noi va dorim sa gatiti cu spor si cat mai sanatos la abur si va asteptam sugestiile si ideile pentru retete pe site si pe forum.

Leave a Reply