Sanatate

Kinesiologia, arta miscarii

„Mens sana in corpore sano”

Miscarea se afla la baza vietii. Reprezinta o parte esentiala a naturii umane care, asa cum stim, este extrem de complexa. A te misca inseamna a exista, a trai, a avea sens. Tot ceea ce face fiinta umana inseamna activitate fizica si implica un anumit grad de efort. Sanatatea noastra este foarte strans lagata de felul in care ne miscam si, mai ales, de cat ne miscam pe parcursul unei zile. Kinesiologia se mai numeste si kinetologie umana, tocmai pentru ca se axeaza pe om si pe modul in care acesta functioneaza, in special la nivel neuro-muscular si articular.

Miscarea inseamna transformare

In lumea fizica cunoscuta, totul este supus miscarii: oameni, plante si animale, materie care se vede cu ochiul liber, dar si cea care nu este accesibila ochiului uman. Fiinta umana se misca continuu, fie ca este vorba de celulele sale din interiorul organismului sau de segmentele sale corporale. Si pentru a desfasura toate activitatile zilnice, tot la miscare apeleaza.

Fie ca este vorba de miscarea fizica, mecanica, biologica, sociala sau psihologica, omul se misca mereu, fara incetare si astfel, se transforma; voit sau nu.

Miscare sau motricitate, elemente specifice sportului

Acesti termeni pot fi auziti de foarte multe ori la cei care practica un sport sau care fac parte din aceasta lume. Spre deosebire de „miscare”, care se refera la capacitatea de a te misca, motricitatea reprezinta totalitatea acelor functii care asigura o executie a miscarilor si o mentinere a posturii. Actiunile de ordin motric, pe care le fac sportivii sau cei care desfasoara un antrenament, sunt elemente care compun exercitiile fizice si sunt realizate in mod constient. Practic, cel care desfasoara antrenamentul are un scop bine definit, o intentie clara de a crea o miscare bine structurata.

De exemplu, un sportiv care are de executat cateva ture de bazin va stii ca, pentru a inota pana in celalalt capat, va trebui sa execute miscari specifice ale picioarelor si bratelor, folosind o tehnica pe care a invatat-o si pe care si-a insusit-o foarte bine. Trebuie sa tina cont si de respiratia corecta din timpul miscarii de inot, deoarece aceasta il va ajuta, daca este executata corect, in procesul miscarii acvatice. Sincronizarea segmentelor, dar si a respiratiei, sunt miscari voite, constiente si foarte bine structurate.

aplicare-banda-kinesiologicaLa ce foloseste kinesiologia?

Aceasta stiinta nu are in vedere doar miscarea fizica, a muschilor, a articulatiilor si a tuturor segmentelor din corp, ci si efectele sale asupra corpului uman; cum se poate trasnforma cineva prin intermediul miscarii. Sportul, indiferent de natura sa, are ca efect o schimbare, atat la nivel fizic, cat si la nivel mental. Cei care il practica afirma faptul ca au observat cum muschii se transforma, isi modifica forma, volumul si capata mai multa rezistenta la nivel articular. Studiile au demonstrat ca si sistemul osos are foarte mult de beneficiat de pe urma miscarii, in sensul ca densitatea osoasa poate creste in urma activitatii fizice programate.

Toate sistemele din corp au de beneficiat in urma activitatii fizice:

  • Sistemul cardio-vascular si cel pulmonar;
  • Sitemul digestiv si cel excretor;
  • Sistemul hormonal, mai ales in cazul femeilor care se plang de sindromul premenstrual si de anumite probleme menstruale;
  • Sistemul nervos; prin activitate fizica se secreta hormoni „ai fericirii” care se numesc endorfine si care dau celui care face sport acea stare de bine. De asemenea, nivelul cortizolului scade (hormonul stresului);
  • Sietemul limfatic are mult de castigat, deoarece limfa este activata si toxinele care s-au acumulat sub piele, dar si apa in exces, sunt eliminate.

Dupa cum se poate observa, miscare inseamna viata, o viata mai buna nu numai pentru organism, pentru organe, dar si pentru minte si spirit.

De ce sa alegi sa practici „o miscare”?

Raspunsul la aceasta intrebare este simplu si o parte a fost deja dat mai sus, prin enumerarea acelor efecte asupra corpului uman. Indiferent ca este vorba de simplu mers pe jos, de alregat, de mers cu biciclata, orice miscare este binevenita. Sedentarismul, o problema destul de serioasa a epocii noastre, poate sa distruga sanatatea organismului uman.

Sa nu uitam ca de mii de ani fiinta umana s-a miscat incontinuu: cand era nevoita sa isi caute hrana si sa vanaze, cand trebuia sa fuga de pradatori, ea alerga, se afla in miscare. Deci, sa nu ne miram ca avem in noi aceasta „gena” a activitatii fizice care ne indeamna sa fim activi, daca dorim sa supravietuim.

Sa nu te misti, inseamna sa iti incetinesti metabolismul si sa depui masa adipoasa. Nu cred ca cineva doreste asta in mod voit! O masa musculara bine definita, care sa predomine in structura corpului uman, ar trebui sa constituie una dintre preocuparile fiintei umane. Grasimea nu este sanatoasa nici pentru inima, nici pentru artere si nici pentru suflet.

De asemenea, se stie faptul ca grasimea in exces, mai ales cea care se afla pe abdomen este una dintre cele mai periculoase, pentru ca poate sa secrete hormoni in exces (estrogenul) si asta, indiferent de sexul persoanei.

Fa sport ca sa te mentii sanatos!

Nu este o poveste faptul ca toate sistemele din organism ajung sa fie in echilibru atunci cand sunt supuse miscarii, mai ales a celei controlate. Cu cat este mai intensa activitatea fizica, cu atat mai mult persoana isi va accelera metabolismul si isi va imbunatati starea fizica. Binenteles, excesele nu sunt recomandate. Este necesar un echilibru intre antrenament si odihna. In caz contrar, se poate ajunge la oboseala extrema, la iritabilitate si depresie, in anumite cazuri. De asemenea, atunci cand are loc o suprasolicitare, se poate ajunge la uzura ligamentelor si a articulatiilor.

In cazul in care apare acest fenomen, se pot lua anumite masuri pentru tratare si preventie. Astfel, se recomanda odihna si aici ne referim la un somn odihnitor de cel putin 8 ore. Somnul reprezinta principalul factor care ajuta la refacerea organismului extrem de obosit. De asemenea, este necesara o dieta foarte sanatoasa si echilibrata. Nu este recomandat sa se introduca prea multe restrictii alimentare. Fiecare ar trebui sa cunoasca cate calorii are nevoie in fiecare zi pentru a functiona normal. Important este ca ceea ce primeste organismul sa fie de calitate.

In cazul in care apar vanatai sau umflaturi in anumite zone din corp, este bine de stiut faptul ca, pe langa unguente si creme speciale, sportivii mai pot folosi si banda kinesiologica. Aceasta este un dispozitiv elastic special creat pentru a ajuta muschii, ligamentele si articulatiile. Astfel, in cazul in care si tu resimti durere in urma unui antrenament intens sau in cazul in care te-ai invinetit, poti folosi aceste benzi kinesiologice pentru a te ajuta in procesul de recuperare si vindecare. Important este sa retii faptul ca aceste benzi kinesiologice trebuie sa vina ca o completare a unui tratament adecvat (in functie de problema pe care o ai, de zona de pe corp, dar si de gravitatea ei). Cel mai bine este sa ceri opinia unui medic sau a unui terapeut sportiv, care iti va spune cum trebuie folosita banda si cum trebuie aplicata corect, ca tu sa beneficiezi de efectele sale pozitive.

A face miscare corect este o arta!

Asa cum am mentionat deja, miscarea sau stiinta kinesiologica, este o arta; arta de a stii cum sa de misti pentru a fi sanatos. Oricine isi poate imbunatati conditia fizica daca opteaza pentru un numit sport sau daca decide sa introduca miscarea, indiferent de natura ei, in programul saptamanal, daca zilnic nu este posibil. Oricine se poate exprima prin miscare, pentru a aduce un plus de valoare vietii! Sa practici un sport cu multa indemanare, cu rigoare, poate si cu talent, asta inseamna arta! Arta de a trai frumos si sanatos! Poate sa para exagerat insa, si daca te decizi sa urci scarile si sa nu mai iei liftul, poate fi un prim pas in crearea unui stil de viata axat pe miscare, pe transformare si pe sanatate!

Leave a Reply