Gadgeturi

Confuzia dintre luneta astronomica si telescop – Diferenta este data de obiectiv

Cu siguranta, exista multe persoane care fac confuzie atunci cand vine vorba de aceste doua aparate optice, destul de des utilizate pentru observarea diverselor corpuri ceresti. Este foarte important, in momentul in care ajungeti sa le folositi, sa stiti ca diferenta dintre ele apare din punct de vedere a compunerii obiectivului, in sensul ca o luneta atronomica are obiectivul realizat din mai multe lentile, in timp ce telescopul are un obiectiv realizat dintr-o oglinda sferica sau parabolica.

La crearea acestei confuzii, pot sa contribuie si anumite manuale de astronomie, redactate in limba engleza, unde denumirile sunt foarte asemanatoare, la modul ca refracting telescope se refera la luneta astronomica si reflecting telescope se refera la telescop.

In cazul lunetei astronomice, refractia are rolul de a realiza convergerea razelor de lumina intr-un punct focal. Datorita acestui fapt, cei care se uita prin luneta astronomica vor vedea obiectele cosmice, mult mai aproape, mai luminoase si foarte clare. In general o luneta astronomica obisnuita are in compunere doua lentile, respectiv obiectivul si ocularul.

Avantaje si dezavantaje

In ciuda confuziilor facute, trebuie sa avem in vedere anumite aspecte, mai ales cele legate de felul in care sunt folosite aceste doua instrumente optice, deoarece in functie de imprejurari, pot exista avantaje si dezavantaje ale folosirii unuia sau altuia. Astfel, spre deosebire de telescop, o luneta astronomica ofera avantajul unei imagini mult mai clare, cu un contrast al imaginii foarte bun. In plus, puterea de marire este mult peste cea a unui telescop, iar tubul optic se intretine foarte usor datorita faptului ca acesta este etans.

Din punct de vedere al dezavantajelor folosirii unei lunete astronomice in defavoarea unui telescop, acestea apar in primul rand din punct de vedere al costurilor, deoarece pretul unei lunete astronomice este mult peste cel al unui telescop. Un alt aspect foarte important, din punct de vedere al dezavantajelor, este reprezentat de transportul mai greoi, deoarece luneta astronomica are dimensiuni si greutate peste cele ale telescopului reflector.

Tot un mare dezavantaj al lunetei astronomice, il reprezinta si faptul ca aceasta nu poate fi folosita pentru a observa obiecte cosmice mai mici si destul de indepartate, iar durata de viata a lentilelor este limitata, deoarece datorita folosirii, in timp vor aparea aberatiile cromatice.

 

Leave a Reply