Sanatate

Ranchiuna iti afecteaza sanatatea

Invata sa identifici sentimentele de ranchiuna si cauzele ei si invata sa scapi de ranchiuna pentru a-ti proteja sanatatea.

Ranchiuna se manifesta prin sentimente variate, de la furie si vinovatie la ostilitate si dorinta de razbunare. Manifestarile sunt si ele la fel de variate, de la o replica sarcastica la o remarca rautacioasa, de la o privire ironica si actiuni puternic violente. Aceste manifestari iti pot alina pe moment durerea cauzata de ranchiuna, insa pe termen lung te consuma si iti „”mananca”” energia.

O alegere inteleapta este sa te descarci: comunica cu persoana care a prilejuit aparitia ranchiunii, spune-i ce ai pe suflet si cauta impreuna cu ea o solutie, daca este cazul. Tu te vei simti eliberata, iar persoana respectiva are ocazia sa iti explice sau sa isi justifice actiunile, lucru care s-ar putea sa te ajute sa privesti lucrurile intr-o lumina noua si poti intelege si ierta. In lipsa eliberarii si a iertarii, focul mocneste in tine si tensiunea creste, ranchiuna puternica ajungand sa afecteze sistemul imunitar si sistemul cardiovascular.

Tot ranchiuna favorizeaza aparitia inflamatiilor in organism, precum:

  • pancreatita – inflamatie care afecteaza capacitatea pancreasului de a procesa zaharul din sange
  • mastoza – chisturi benigne dar dureroase care apar in interiorul sanilor
  • salpingita – inflamatia trompei uterine

Conform unui studiu realizat in 2008 de profesorul in psihologie Loren Toussaint la Luther College in Iowa, persoanele care iarta au o rata scazuta de incidenta a bolilor de inima si sunt mai fericite si satisfacute cu viata lor decat cei care poarta ranchiuna.

Pentru a „”dizolva”” starea de ranchiuna, in primul rand accepta-ti trairile si nu te judeca, nu fii un critic aspru cu tine insati. Incearca sa intelegi de ce au aparut acele trairi, acele emotii. Identifica ce a cauzat aparitia ranchiunii si impaca-te cu situatia, accepta ca esti om si ceilalti la fel, iar daca este cazul, invata sa ierti. De asemenea:

  • vorbeste cu o prietena despre ce te deranjeaza
  • aminteste-ti ca nu esti prima si nici singura persoana din lume care greseste uneori
  • confrunta persoana care te-a ranit, daca este cazul
  • realizeaza faptul ca iti faci rau singura daca alegi sa fii ranchiunoasa
  • incearca sa vezi lucrurile si din alt punct de vedere

Leave a Reply