Zi de zi

Sushi – cate sortimente sunt?

Retetele de sushi sunt variate, existand cel putin 7 sortimente de sushi (pe care le vom prezenta in cele ce urmeaza), toate avand insa la baza orezul fiert si otetit (orez sushi).

Chirashizushi

Acest tip de sushi include un bol cu orez sushi peste care se pun varietati de fasii foarte subtiri de carne cruda (de peste de obicei) foarte proaspata (sashimi) si diferite garnituri, care de obicei sunt de asemenea crude si sunt alegerea bucatarului sau a clientului, neexistand o formula/reteta pentru aceasta garnitura. Cel mai des se consuma acest sortiment de sushi in luna martie.

Inarizushi

Sushi de tip Inarizushi este un „”saculet”” de tofu prajit, umplut de obicei doar cu orez sushi. Numele pe care il poarta acest sortiment provine de la zeul Inari despre care se crede ca adora tofu prajit. Tofu se prajeste de obicei deep-fried, insa poate fi inlocuit cu o omleta in strat subtire. De asemenea, exista variatiuni ale Inarizushi care includ mazare sau morcovi alaturi de orez si au forma triunghiulara (cone sushi).

Makizushi

La acest capitol intra sushi-urile rulate, sub diferite forme. Makizushi are forma cilindrica si este de obicei infasurat in alge (nori), dar poate fi infasurat in omleta subtire, foaie de soia sau castravete. In functie de forma si marime, sub-sortimentele acestui tip de sushi sunt:

  • Futomaki – cilindric, avand un diametru de 5-6cm, contine 2 sau mai multe umpluturi
  • Hosomaki – cilindric, avand un diametru de 2.5cm, contine 1 singura umplutura (cel mai simplu sortimente: sushi cu somon afumat)
  • Temaki – conic, lung de aproximativ 10cm, se mananca cu mana
  • Uramaki – cilindric de marime media, contine 2 sau mai multe umpluturi, iar orezul este pe exterior si nori pe interior (spre deosebire de celelalte sortimente de Makizushi)

Narezushi

Acesta este un tip traditional de sushi fermentat: pestele curatat si fara piele se sareaza, se aseaza intr-un vas de lemn, se sareaza din nou, si se acopera. Pe masura de trec zilele, apa se indeparteaza, iar dupa 6 luni sushi poate fi mancat in urmatoarele 6 luni.

Nigirizushi

Pentru obtinerea acestui sushi, orezul de tip sushi se preseaza, se condimenteaza cu putin wasabi si se adauga topping: somon, ton sau alte fructe de mare. Unele toppinguri sunt „”unite”” cu orezul printr-o foaie subtire de nori: caracatita, tiparul sau calmarul. Se pot folosit chiar si sunsa sau fructele pe post de topping, obtinandu-se astfel un sub-sortiment de sushi numit Temarizushi.

Oshizushi

Sushi presat specific zonei Kansai si favorit al zonei Osaka, Oshizushi se realizeaza utilizand un platou de lemn (oshibako), pe care se aseaza toppinguri, acestea urmand a fi acoperite de orez sushi. Prin presare, se obtine un sushi compact, care se indeparteaza de pe platoul de lemn si se taie in bucati egale mici pentru a fi servite.

Western-style

Succesul pe care l-a avut sushi in lume a dus la aparitia a numeroase variatiuni, prezente in general in America de Nord si in Europa. Unele sushi includ ton picant, vita sau pui, combinate cu castraveti si avocado. Alteori rulourile de sushi sunt realizate din orez brun si orez negru, prezent de altfel si in Japonia. Sunt incluse in unele retete si semintele de susan (tipar gatit barbeque imbracat in avocado si trecut prin susan), insa sortimentele vestice rareori se intalnesc in Japonia.

Care sortiment de sushi iti place tie sau ce reteta de sushi ne poti invata? Te asteptam pe site si pe forum cu idei apetisante!

Leave a Reply