Sanatate

Fructele toamnei – faceti-va plinul de vitamine si de oligoelemente

După fructele hidratante al verii, puţin energetice, dar perfect adaptate verii, o dată cu toamna sosesc şi fructele mai tonice, care ne ajută să trecem de primele efecte ale iernii cu succes.

Mărul

Foarte bogat în fibre, în minerale şi în vitamine, mărul trebuie să se mănânce de preferinţă cu coajă cu tot, în care sunt stocate o mare parte din nutrienţii săi. Sub coaja verde, galbenă sau roşie a mărului se ascunde un concentrat de beneficii. Principala sa proprietate este conţinutul său foarte bogat de fibre. Este deci şi foarte uşor de digerat.

Mărul are şi un conţinut foarte bogat de Vitamina C. Portocala are deci un inamic veritabil! Mărul mai conţine şi vitamine din grupa B care sunt indispensabile pentru sistemul nostru nervos şi pentru muşchi. Mărul împiedică asimilarea colesterolului şi alungă senzaţia de foame. Pe lângă toate acestea mărul este excelent şi pentru ten. O mască pe bază de măr conferă mai multă fermitate ţesuturilor. În consecinţă, va preveni şi va întârzia apariţia ridurilor.

Para

Un fruct cu un conţinut bogat în Vitaminele B, Vitamina C (4.2 mg la 100g) şi Vitamina E. Datorită acestor vitamine para este un puternic antioxidant şi vă protejează pielea constant împotriva îmbătrânirii. De asemenea, para conţine numeroase oligoelemente şi minerale, cum ar fi potasiul, fosfatul şi magneziul (7 mg in 100g).

Potasiul din pară previne apariţia artritei şi a reumatismului. Conţinutul de acid folic este indispensabil unei buni funcţionări neuromusculare. Cu un conţinut de 84% de apă, para este ideală atunci când ţineţi regim. Laxativă şi diuretică, para este eficace şi în caz de dureri de stomac. Deoarece conţine şi sorbitol, para este un tonic excelent pentru dinţi. Datorită conţinutului său de calciu este un fruct foarte recomandat pentru copii şi adolescenţi.

Strugurii

Strugurii sunt prin excelenţă fructele energiei deoarece conţin foarte multe zaharuri uşor asimilabile – glucoza şi fructoza, Vitaminele C (10.8 mg la 100g) şi B, săruri minerale, oligoelemente, cu alte cuvinte, tot ce are mai bun natura de oferit. Are un rol foarte benefic asupra funcţionării sistemului nervos şi muscular.

De asemenea, strugurii protejează sistemul cardiovascular, limitează formarea colesterolului „rău” şi îmbunătăţeşte rezistenţa vaselor sanguine. Mâncând regulat struguri veţi avea un ten uniform şi luminos.

Smochina

Curăţată sau consumată cu coajă cu tot, crudă coaptă sau uscată, smochina este un fruct foarte bogat în fibre, în minerale şi oligoelemente, dar şi în vitamina B3. Smochina este foarte bună pentru sistemul nostru sanguin şi pentru plămâni.

Alunele

Foarte energetice, alunele conţin o cantitate destul de mare de acizi graşi nesaturaţi, Vitamina E şi de magneziu. Alunele sunt cel mai bun produse anticolesterol naturale. Ronţăind alune – iată un excelent mod de a vă face plinul de energie!

Castana

Castana este un fruct foarte bogat în fibre, în vitamina B, în potasiu, în fier şi în magneziu. Castana este unul din cele mai energetice fructe şi datorită consistenţei şi fibrelor sale este şi unul dintre cele mai săţioase. Conţine şi fier şi potasiu care favorizează o bună funcţionare musculară.

Leave a Reply